Balatoni borokkal koccintanak a leghíresebb magyar vámpír születésnapján

Program

Milyen bort inna Lugosi Béla, a világ legismertebb Draculája, ha ma élne? Ezt próbálják elképzelni azokon a halloweenrendezvényeken, amelyeket a következő hetekben szerveznek a Balatonnál.

Béla Lugosi and his first wife. Photo: Noémi Saly / FORTEPAN
Lugosi Béla és első felesége 1918-ban. Fotó: Saly Noémi / Fortepan

Több ezer turistát várnak a Balaton környékén tartott halloweenfesztiválokra. Számos helyen még a felnőttek is be fognak öltözni különböző jelmezekbe, sokan közülük a borfogyasztást sem ellenzik.

 A halloweentémához könnyen kapcsolható az a tény, hogy 1882. október 20-án született Lugosi Béla. Sokan nem is tudják, hogy amikor vámpírnak öltöznek egy jelmezes eseményen, akkor valójában az amerikai rendező, Tod Browning Dracula című filmjében szereplő karakter ikonikus arculatát öltik magukra. A film főszerepét 1931-ben Lugosi Béla játszotta, aki a hollywoodi horrorőrület egyik legemblematikusabb alakjává vált. Azóta több mint száz vámpíros televízió- és mozifilmet készítettek Hollywoodban. Ezekben többek között Gerard Butler, Nicolas Cage, Tom Cruise és Brad Pitt is játszik. Több filmkritikus úgy véli, hogy a legújabb alkotásokban is felfedezhetőek azok a színészi motívumok, amelyeket a magyar Lugosi Béla adott hozzá elsőként a karakterhez.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke úgy véli, hogy Lugosi Béla az igazi, ritkaságnak számító vérvörös balatoni fajtákat is kedvelné. A korabeli dokumentációk ugyan arra engednek következtetni, hogy a színész kedvenc bora az egri bikavér és a debrői hárslevelű volt. Az utóbbit rendszeresen Amerikába is megrendelte Magyarországról.

Vincze Péter, a Balatoni Kör elnökségi tagja elmondta, hogy már a szeptember közepén tartott badacsonyi Füge Feszten is népszerűsítették a halloweenidőszakot, egy food truckból olyan menüt kínáltak, amelyet csak sötétedés után kóstolhattak meg a vendégek. Az alkonyat után felszolgált finomságok mellé az első termelői összefogásra épülő régiós márka, a BalatonBor családhoz tartozó borokat kóstolhatták meg a turisták.  

Halloweenkor érdemes megkóstolni a narancsbort is, amely igazi újdonság a balatoni borok között, mondta dr. Gutman László borász.  „Nem kell megijedni, ezt a bort nem narancsból készítik a Balatonföldvártól 14 kilométerre található Kötcsén. Pusztán az elkészítési technológia miatt kapta ezt a nevet” – nyilatkozta a borász. A módszer Grúziából származik, ahol a vörösborok elkészítéséhez hasonlóan a szőlőt préselés előtt a héjával együtt, egy hónapon át erjesztik. Ezáltal kapja azt a csersavas karakteres ízt, amit sokan narancshéj-aromájúnak is éreznek, de főként a színe miatt hívják így Magyarországon. Robusztus, alma, szárított narancs, fűszeres ízek mellett mogyorós, diós jegyek mutatkoznak meg a borban.