A MÁV Szimfonikus Zenekar meghirdette következő évadának zenei programját. A 2024/25-ös műsorfolyamban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló tematikus koncertsorozat mellett számos egyedi hangverseny szerepel neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével.

Mávszimf.jpg
Az új évad kihirdetése. Fotó forrása: MÁV Szimfonikus Zenekar

Az évad programjában részt vesz Elisabeth Leonskaja zongoraművész is, Thomas Sanderling pedig Sosztakovics négy darabjának magyarországi bemutatóját vezényli a zeneszerző halálának 50. évfordulója tiszteletére. 

Ismét találkozhat a MÁV Szimfonikusok közönsége Gustav Rivinius gordonkaművésszel, Ránki Dezső zongoraművésszel és Baráti Kristóf hegedűművésszel. Maxim Rysanov brácsaművész ezúttal karmesterként lép pódiumra.

Eötvös Péter Hárfaversenyének magyarországi bemutatóján – amellyel a zeneszerző emléke előtt tiszteleg a zenekar – szólistaként Xavier de Maistre játszik, akinek a szerző a művet ajánlotta. 

A MÁV Szimfonikus Zenekar munkáját Farkas Róbert vezető karmester mellett olyan elismert művészek segítik hosszú évek óta, mint Kobajasi Kenicsiró tiszteletbeli vendégkarmester (aki sikeres nemzetközi karrierje indulásának 50. évfordulóját és a zenekarral kölcsönös barátságát felejthetetlen koncertekkel ünnepelte Budapesten május 24-25-én), továbbá Csaba Péter, Takács-Nagy Gábor és Kesselyák Gergely állandó vendégkarmesterek, akikkel az új évadban is találkozhat a közönség.

Szépség és optimizmus

Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere dirigálja a szeptemberi nyitóhangversenyt a Zeneakadémián. A műsorban Haydn Királynő-szimfóniája mellett Ravel két műve, a Seherezádé és a Bolero fogják közre Debussy A tenger című szimfonikus költeményét. Az est szólistája Deniz Uzun mezzoszoprán lesz, akit a hazai közönség a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny különdíjasaként ismerhetett meg.

Októberben szintén a Zeneakadémián vezényli Farkas Róbert Sosztakovics Ünnepi nyitányát. Králik Abigél hegedűművész tolmácsolásában hangzik el Szymanowszki 2. hegedűversenye, végül Csajkovszkij 6., Patetikus szimfóniája zárja le a koncertet.

Novemberben visszatérő vendégszólista, Elisabeth Leonskaja zongoraművész két Mozart-zongoraversenyt játszik a fiatal generáció tehetségei közé tartozó Berecz Mihállyal a Müpában. A koncerten elhangzik Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustra című alkotása is, amelyet Nietzsche írása ihletett.

2025 februárjában Eötvös Péter zeneszerző emléke előtt tiszteleg a zenekar. A szerző Concerto grosso című csellóversenyének 2023-as magyarországi bemutatója után most a Hárfaversenyét is előadják. Az est szólistája Xavier de Maistre, akinek a szerző a művet ajánlotta. A megemlékezéshez méltón társul mindehhez Stravinsky Chant funèbre című műve, majd Mozart Jupiter szimfóniája.

2025. május 29-én a Zeneakadémián ad közös koncertet a zenekar a łódźi Arthur Rubinstein Filharmónia Kórussal, amelyen Penderecki, Górecki és Łukaszewski darabjai mellett Johannes Brahms Német requiemje is felcsendül.

Beethoven összes szimfóniája

Takács-Nagy Gábor már hegedűművészként és kamaramuzsikusként is Beethoven műveinek alázatos interpretálását tekintette fő céljának, és ezt folytatja karmesterként is. Vállalkozott arra is, hogy elvezényelje Beethoven összes szimfóniáját a Verbier Festival Zenekarával. A zenei anyag 2023-ban lemezen is megjelent a világhírű kiadó, a Deutsche Grammophon Gesellschaft gondozásában, The Beethoven Journey címmel. 

A 2024/25-ös évadban a MÁV Szimfonikus Zenekarral is előadja mind a kilenc szimfóniát Budapesten a Zeneakadémia nagytermében és a Müpában, ötestés hangversenysorozatban.  

Bérletes koncertek és gyermekelőadások

Bérletes koncertek a 2024/2025-ös évadban: Szőke Tibor-mesterbérlet (Müpa), Erdélyi Miklós-bérlet (Zeneakadémia), Lukács Miklós-bérlet (Zeneakadémia), Festetics-bérlet (Festetics Palota), Unokák és Nagyszülők Hangversenyei (Magyar Nemzeti Múzeum Díszterem, Eötvös10).

Dupla előadásokkal folytatódnak a 2024/25-ös évadban is a legkisebbeknek (1–3 éves korcsoport) a mesékkel, mondókákkal színesített Búgócsiga koncertek.  A játékos foglalkozásokat a MÁV Szimfonikus Zenekar székházában tartják, Székely Edit zenepedagógus, a zenekar fuvolaművészének vezetésével.

Ugyancsak Székely Edit vezeti a Budapest Jazz Clubban a Zene-Tér-Kép című hangszerbemutató koncertsorozatot óvodások, kisiskolások számára (3–8 éves korig). A program vetítéssel és gyermekdalokkal tarkított ismeretterjesztő foglalkozás, amelyen az ifjú közönség sok mindent megtudhat a hangszerek, hangszercsoportok történetéről, használatáról, hangzásáról kamarazenei műveken keresztül. A Zene-Tér-Kép koncertek egyedi időpontokban vidéken, például Bölcskén a Szent András Kastély szervezésében, Budapesten az Újpesti Önkormányzat szervezésében is látogathatók.

Az idén 30 éves Unokák és Nagyszülők Hangversenyeire az általános iskolás korú gyerekek (7–14 éves korig) nagyszüleik kíséretében érkeznek. A zene megértését szakértő műsorvezető is segíti.

A fiatalok

A MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban is folytatja a tehetséggondozást. Bemutatja fiatal szerzők műveit, valamint fellépési lehetőséget biztosít pályakezdő hangszeres szólistáknak és előadóművészeknek. Az új évadban például megismerheti a közönség a korosztályában minden hazai zongoraversenyt megnyert, mindössze 12 éves Váray Domonkost, továbbá Nagy Sándor József és Sütő Illés csellistákat, akik a MÁV Szimfonikus Zenekar csellóművészének, Dávid Krisztinának a növendékei, valamint bemutatkoznak majd a zenekar szólistáiként Sólyomi Pál klarinétművész növendékei, Takács Rebeka és Herr Benedek is. Találkozhatnak a hangversenyeken olyan feltörekvő karmestertehetségekkel is, mint Teremi Dárius, és a szintén ígéretes dirigensi jövő előtt álló, Bécsben élő Sugár Nátán.

A MÁV Szimfonikus Zenekar workshopokat és mesterkurzusokat is szervez neves karmesterek és szólisták vezetésével. Idén 10. alkalommal kerül sor a Nemzetközi Jorma Panula Karmesterkurzusra, amelyre a világ minden tájáról jelentkeznek a fiatal karmesterek. Az eseményre augusztus 21–26. között kerül sor, mely nyilvános gálakoncerttel ér véget. 

A zenekar rendszeresen közreműködik a Liszt Ferenc Zeneakadémia végzős opera- és karmesteri diploma hangversenyein, továbbá Szenthelyi Miklós hegedűművész növendékeinek koncertjein is.

Az együttessel olyan koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2024 szeptemberétől, mint a Müpa, a Zeneakadémia, a Festetics Palota.  A rendszeres hangversenyek további helyszínei a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme, az Eötvös10, a Budapest Jazz Club és a MÁV Szimfonikus Zenekar székháza.