A temesvári színház nagytermében tartották tegnap este a Román Színházi Szövetség (UNITER) 31. díjátadó gáláját, ahol Bocsárdi László, a Tamási Áron Színház művészeti igazgatója átvehette a márciusban neki ítélt rendezői életműdíjat.

A díj átadása előtt Alice Georgescu bukaresti színházkritikus, fordító méltatta Bocsárdi László rendezői munkásságát. Amint elmesélte, 1987 tájékán egy nagyváradi fesztiválon találkozott először „Lacival”, valójában az egyik első előadása, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió amatőr színészeivel készített Übü király által, mely társulatot Bocsárdi hozta létre, és amelynek színészei mára a szakma élvonalába tartoznak. Elmondta, hogy Bocsárdi eredetileg vegyészmérnöknek készült, de második egyetemként elvégezte Marosvásárhelyen a rendezői szakot, és rengeteg nagyszerű előadást rendezett nemcsak a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, hanem mindenfelé az országban román, magyar és német színházakban is. Az egyik legnagyobb érdeme azonban – mondta a szakember – hogy ő nemcsak jó előadásokat hoz létre, hanem erős csapatokat is. Valamennyi színházban, ahol dolgozott, társulatépítő munkát is folytatott, és minden bizonnyal ezt teszi a színművészeti egyetemen is, ahol rendezőtanárként dolgozik. Érdemei sorában a sepsiszentgyörgyi Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált is megemlítette Alice Georgescu, majd így fogalmazott: 

a csapatformálás karakterformálást jelent, a karakterformálás pedig emberformálást, amiért Bocsárdi László méltán veheti át az UNITER életműdíját.

Köszönetében Bocsárdi előbb Tompa Gábor rendező – aki az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál igazgatójaként vett át díjat a gálán – kijelentésére reagált, elmesélve egy humoros történetet a kolozsvári rendezőhöz való hasonlóságáról, majd temesvári kötődéséről mesélt. Mint mondta, mindenekelőtt a sorsnak hálás azért, hogy vegyészmérnökből egyszer csak színházi emberré vált. Elmesélte: harmadéves temesvári mérnökhallgatóként az egyik kurzuson csodálkozott rá arra, hogy mit is keres ő ezen pályán. Befejezte az egyetemet, kihelyezték Gyergyószentmiklósra, ahol a munkája mellett tanárokból, mérnökökből, informatikusokból hozta létre a Figura társulatát, és azóta csak színházzal foglalkozik. Végighallhatva Alice Georgescu méltatását, ugyanaz az érzés tört rá, mint néha a saját előadásai megtekintésekor – mondta –, csodálkozik azon, hogy ő a felelős mindezekért. Mintha egy filmet nézne önmagáról, mintha nem ő lenne a kezdeményező, csupán végrehajtana egy ítéletet. Végezetül 

Bocsárdi László megköszönte azok munkáját, akik bármilyen formában segítették előadásai elkészítésében, őket is illeti ez a díj.

A rendezővel korábban készített interjúnk itt olvasható.

Bocsárdi László rendező mellett Ida Jarcsek-Gaza színésznő, Carmencita Brojboiu látványtervező – aki a Kolozsvári Színház állandó díszlet- és jelmeztervezője volt 2006 és 2020 között – és Doru Mareş színházkritikus, színháztörténész kapott még UNITER-életműdíjat.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált a híres színművészről, az UNITER néhai elnökéről Ion Caramitru Kiválósági Díjnak nevezett elismeréssel jutalmazták, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház pedig a város soknemzetiségű kulturális életéhez való hozzájárulásáért kapott díjat. 

Tompa Gáborral készített interjúnk itt olvasható. Balázs Attilával színházvezetési kérdésekről és színészi pályájáról is beszélgettünk.

A nomináltak között ott volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, Imre Éva is, akpit az Ifjú barbárok című előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért a legjobb női főszereplő díjára jelöltek.