90 éve, 1934. május 23-án kapták el a történelem egyik leghíresebb bűnözőpárosát, Bonnie Parkert és Clyde Barrow-t. Az elmúlt kilenc évtized alatt számos alkotót inspirált a szerelmesek ámokfutásának története. Mutatjuk a legpontosabb vagy épp legbizarrabb feldolgozásokat!

Bonnieclyde_f_16.jpg
Bonnie Parker és Clyde Barrow 1932 körül. Forrás: Wikipedia

Ki volt az igazi Bonnie és Clyde?

Bonnie és Clyde története 1930 elején kezdődött, mikor a 19 éves férjezett nő megismerte a 21 éves férfit. Bonnie élettársa ekkor börtönben ült, Clyde-ot pedig lopás miatt szintén letartóztatták. Ám míg a férj egy szökési kísérletben meghalt, Clyde-nak sikerült kiszabadulni a nő által becsempészett fegyver segítségével. A happy end azonban nem jött össze: Clyde-ot újra elfogták, így csak 1932-ben lehetett ismét együtt szeretett bűntársával. A pár bűnlajstroma innentől kezdve burjánzott el, autó- és banklopásoktól több mint egy tucat ember gyilkosságáig terjedt. Egymásra mindig számíthattak a bűnelkövetésben, de volt, hogy társakkal, sőt további családtagokkal egészült ki a Barrow-banda. A rendőrség 1934. május 23-án tudta végre elkapni őket, sok-sok megfigyelés és kutatás után. A rendőrök bokrokban elbújva várakoztak a párra, akik éppen a menedékhelyükre tartottak. A lopott autó megpillantásakor nem haboztak, tüzet nyitottak Bonnie-ra és Clyde-ra, és az összesen több mint száz kilőtt golyó azonnal végzett velük.

A bűnözőpáros tagjait már életükben is médiafelhajtás övezte. Bonnie-ék szívesen pózoltak fényképekhez, a gazdasági világválság idején elkövetett fegyveres bankrablásokat pedig eleinte filmbe illő ovációval fogadta a köztudat, a rendőrség ellenében egyenesen szurkoltak a menekülő tolvajoknak. A páros történetét romantizálták, és a hidegvérű gyilkosságok kegyetlenségéről még napjainkban is hajlamos elfeledkezni a közvélemény. Megítélésük számos esetben pozitív, filmek és musicalek éltetik tovább a törvényszegő fiatalok legendáját.

Filmek a történeti hűségtől a bizarr zsánerekig

1950-ben a Fegyverbolondok (Gun Crazy) című, nem kifejezetten Bonnie vagy Clyde figuráit megjelenítő, de karaktereiben hasonló film már előjelezte a történet feldolgozását. A nyolc évvel későbbi A Bonnie Parker-történet szintén fekete-fehér filmként jelent meg a mozikban, és mint a cím is mutatja, a duó női tagjára fókuszált. A pár életének popkulturális megjelenítésében az első komolyabb mérföldkő az 1967-es Bonnie és Clyde volt Arthur Penn rendezésében. Bár mára már látható, a film kis mértékben mutatja be az igazságot, inkább csak ihletként veszi a tolvajok történetét, mégis a mai napig rendkívül meghatározó. A film sikerét mutatja kilenc Oscar-jelölése, melyből a legjobb női mellékszereplő és a legjobb operatőri munka díját meg is kapta, emellett számos egyéb elismerésben is részesült a New York-i Filmkritikusok Díjától a BAFTA-ig. 70 millió dolláros bevétele és kettős megítélése is annak köszönhető, hogy új korszakot indított a filmezésben, tabukat döntött le a gyilkosságok és erőszak vászonra vitelével, a válság idején megfigyelhető reménytelenség bemutatásával.

rdaa076_ra110_h-2000-25f14714c06649efb2f425b9d0075d25.jpg
Faye Dunaway és Warren Beatty a leghíresebb adaptációban 1967-ben

A filmművészet azóta sem hagyta feledésbe merülni a bűnözők életének témáját. A legsikeresebb Bonnie és Clyde-film megjelenése után egy évvel már meg is jelent a Bonnie és Clyde másik oldala (The Other Side of Bonnie and Clyde), amely dokumentarista stílusban dolgozta fel a főhősök drámáját. Hasonlóan pontos ábrázolásra törekszik az 1992-es Bonnie és Clyde: Az igaz történet, ezt a mai napig az egyik leghűbb feldolgozásnak tartják.

A történet sokadik alkalommal is inspiráló a filmkészítők számára, de az eseményeket gyakran fikciós részekkel kiegészítve kell tovább színezni a forgatókönyvíróknak. Így született meg például a 2008-as Bonnie & Clyde vs Dracula című akciófilm. Már a cím is árulkodó: egy vámpírral egészült ki a történetszál, a főhősöknek Dracula elől is menekülni kellett. Hasonlóan meglepő változat az 1982-es Bonnie és Clyde olasz módra, ami Olaszországba helyezi át a történetet, komikus fordulatokkal. Egyik legfrissebb feldolgozás a 2019-es Útonállók, amelyben a Kevin Costner és Woody Harrelson alakította texasi sheriffek szemszögéből láthatjuk az eseményeket.

AAAABVLJb2ccHNsRBkIQLGRvOQwUsjvTROfOZ2uO8kLhR8ndtlF-asQksavWszAAmRywjolNpucrEoHdMq56iOPUq5qpMRl8JSsymSKv.jpg
Woody Harrelson és Kevin Costner az Útonállókban. Fotó: Netflix

A számtalan film mellett sorozatok is készültek a sztoriból: 2013-ban egy kétrészes minisorozat, 2021-ben egy négy epizódból álló holland alkotás használta fel a történetet, mindkét esetben Bonnie és Clyde címmel.

A megvalósultakon kívül több forgatókönyvötlet maradt tervként a fiókban, közülük jó néhánynál már a színészeket is megemlítették a hírek. Ilyen volt a tíz évvel ezelőtt beharangozott Go Down Together: The True, Untold Story of Bonnie and Clyde (Együtt elbukni: Bonnie és Clyde igaz, el nem mondott története), a Jeff Guin könyvéből tervezett adaptáció, melynek Emilia Clarke és Nicholas Hoult lettek volna a sztárjai, azonban a mai napig nem történt előrelépés az ügyben. Hasonlóan csalódniuk kellett Chloë Grace Moretz rajongóinak, ugyanis a 2018-as bejelentés óta nem kezdődött el Love is a Gun (A szerelem fegyver) forgatása.

A páros könyvlapokon és színpadokon

Az irodalomra is nagy hatással volt a szerelmesek története. Jenny L. Walsh több könyvet írt a párosról – Bonnie és Clyde – Egymás mellett bűnben és szerelemben, Becoming Bonnie (Bonnie-vá lenni) és Side by Side (Egymás mellett) címekkel –, de Karen Blumenthal, Paul Schneider és James R. Knight is megírta a maga verzióját a bűnbandáról. Bensőséges szemszögből is olvashatnak az érdeklődők az eseményekről, ugyanis Blanche Caldwell Barrow memoárját John Neal Phillips szerkesztői munkájának köszönhetően kiadták Életem Bonnie-val és Clyde-dal címen. Blanche amellett, hogy Clyde-hoz rokoni szálak fűzték, a szerelmesek bűntársa is volt. A bandatagok közül ő élt a legtovább; emlékeit 1933-tól 1939-ig börtönbüntetése alatt vetette papírra. Philips később interjúkkal és kutatásokkal egészítette ki az önéletrajzot.

Színházi alkotók is számos alkalommal próbálták már megragadni a fiatalon elhunyt páros szerelmének esszenciáját, mely az üldözés izgalmával kiegészülve tökéletes musical-alapanyagként szolgál. Frank Wildhorn művének a premierje a Broadwayn volt 2009-ben, a musicalt több jelentős New York-i színházi díjra jelölték, majd a londoni West Enden is nagy sikert aratott a darab. Játszották és játsszák szerte Angliában, bemutatták Ausztráliától Dániáig, Japántól Csehországig. A produkció saját merchandise-tárgyaival, megvásárolható feliratos pólókkal, bögrékkel és tollakkal is bővíthetik otthoni készletüket a rajongók. Budapesten az Orfeum vacsoraszínháza gengszterpop műfajba sorolja a két bajkeverő életét megelevenítő előadást, melyben Muri Enikő és Ódor Kristóf játsszák a főszerepeket.

Bonnie és Clyde a slágerlistán

Antihőseinkről írtak dalokat, de teljes albumokat is szenteltek Bonnie-nak és Clyde-nak. Először 1967-ben az angol Georgie Fame bandája énekelte meg Bonnie és Clyde balladáját. A szám azért különleges, mert nemcsak a szöveg szintjén idézi meg az eseményeket: rendőri szirénák és fegyverlövések hangja is felhangzik aláfestésként. Egy évvel később Serge Gainsbourg és Brigitte Bardot duettben idézték meg a páros szerelmi történetét, a szöveg alapját Bonnie Parker életében utoljára írt verse adta.

000_32MW9Y4.jpg
Eminem. Fotó: Valerie Macon / AFP

A ’90-es évektől kezdve annyira elterjedt a Bonnie és Clyde téma a popzenében, hogy a hiphop- és R&B számokat már évszámmal is jelölték, nehogy  összekeverjék őket, ugyanis  Tupac, Eminem, Jay-Z és Beyonce is újragondolták  a történetet, de írt belőle dalt a The 1975 és a Grieves is. Magyarországon sem hagyta hidegen az előadókat az amerikai duó: a Kerozin, a Live Large és az AK26 zenekarok is a maguk stílusában dolgozták fel a történetet.

Nevük ma már áruvédjegy

A páros hatását a különböző popkulturális megjelenések mellett mi sem mutatja jobban, mint hogy Clyde Henry Fordnak írt levelét reklámként használták fel az autógyártó cégnél. A férfi lenyűgözőnek tartotta a V8-as modellt, és gyorsasága miatt gyakran használta meneküléshez. Elégedettségét megosztotta az üzletemberrel is, aki természetesen egyből felismerte a bűnözőt övező hírnevet, és marketingfogásként nyilvánosságra hozta Clyde Barrow szavait.

A közvélemény kíváncsisága, sőt rajongása Bonnie és Clyde halála után sem lankadt. Kiállították használati tárgyaikat, szétlőtt autójukat, utoljára viselt ruháikat, de még holttestüket is.

A hírhedt páros legendája tovább él napjainkban is. Léteznek  Bonnie és Clyde tematikára felfűzött fesztiválok, tematikus éttermek, szabadulószobák, nevükkel fémjelzett, gengszterstílusú esküvők is. És mivel a bűnözés sem szűnik, a kétezres évek tolvajai a börtönbüntetésen kívül sok esetben a modern Bonnie és Clyde titulust is megkapják.