A Cinema Mystica Budapest márciusban AIvolution címmel nyitotta meg új, tematikus tárlatát. A megújult tartalom a mesterséges intelligencia és a művészet kapcsolatát helyezi fókuszba.

Cinema_Mystica_Fotókredit_ Cinema Mystica _ Vigh-Hidegh Katalin
Fotó: Vigh-Hidegh Katalin

Hogyan hat a mesterséges intelligencia az alkotói folyamatokra? Mennyiben hoz létre önállóan értelmezhető művészeti alkotásokat? Mennyiben lép fel társalkotóként a mesterséges intelligencia? Hogyan hat mindez a kollektív tudatra és a hagyományos esztétikai ismereteinkre? Milyen új távlatokat nyit a művészetben és a mindennapi vizuális környezetünkben az AI egyre erősödő jelenléte?

A Cinema Mystica új kiállítása a legaktuálisabb egzisztenciális kérdéseket veti fel, bemutatja, hogy az egykor még távolinak gondolt mesterséges intelligencia (AI) térhódítása hogyan vált a jelenünkké, milyen hatással van az alkotói folyamatokra és a befogadói élményre. Az AIvolution című tematikus tárlat 14 élvonalbeli hazai és nemzetközi digitális művész  (Andy Thomas, Aural Eye, Fabien Bouchard, Fekete Máté, Infinite Vibes, Katona Kati, Klárik Balázs, Miguelangelo Rosario, Miss Virgács, Parse/Error, Vigh Dávid, Zeke Ádám, Zemba Ákos, Weidi Zhang) egyedi látásmódján keresztül mutatja be az AI kreatív forradalmát.

A kiállítás bemutatja, hogy az egykor még utópisztikusnak tűnő jövő hogyan vált a jelenünkké, milyen hatással van A mesterséges intelligenciának köszönhető információrobbanás az alkotói folyamatokra és a kollektív tudatra. A tárlaton megjelenő alkotások nem az AI művei, hús-vér művészek munkái kerülnek kiállításra, melyek inkább reflexiók a mesterséges intelligencia által megismert esztétikára.

A Global Illumination alkotókörhöz tartozó művészeken kívül ezúttal külföldi művészek is meghívást kaptak a kiállításra: Weidi Zhang, Fabien Bouchard és Andy Thomas színesítik egyéni látásmódjukkal a palettát. A kiállítás március 1-től látogatható a Párisi Udvarban.