fbpx

Csaknem negyven galéria vesz részt az Art and Antique művészeti vásáron

Ai Wei Wei, Victor Vasarely, Lakner László, Keserü Ilona, Maurer Dóra vagy Bak Imre munkáit is megvásárolhatjuk a rövidesen kezdődő Art and Antique művészeti vásáron.

Idén csaknem 40 kortárs és klasszikus galéria, aukciósház és műtárgykereskedő kiállító várja az érdeklődőket 2023. március 2. és 5. között az Art and Antique művészeti vásáron. Az ötödik alkalommal megrendezendő seregszemle a budapesti Bálna Rendezvényközpontban zajlik.

A kiállítás története 1994-re nyúlik vissza, amikor Antik Enteriőr néven évente a Néprajzi Múzeum, majd 1996-tól a Műcsarnok épülete adott otthont a rendezvénynek. 2019 óta Art and Antique néven ismerhetjük a vásárt, ahol már a kortárs művészet is képviselteti magát a klasszikus műtárgyak mellett. A művészeti seregszemlén a legnevesebb magyar galériák és műkereskedők mutatják be különleges műtárgyaikat.

A Virág Judit Galéria kiállításának kiemelkedő művei közé tartozik Nádler István 1996-ban készült Cím nélkül sorozatának három nagy méretű olajképe, mely a geometria és a gesztus közötti kapcsolatot dolgozza fel. Láthatjuk Lakner Lászlónak, a hatvanas évek eleji szürnaturalizmus képviselőjének jelentős művét, az 1964-es Kürt és káposztát. Ezek mellett Rozsda Endre apró elemekből, kaleidoszkópszerűen felépített Kompozíciója, Konok Tamás 1976-os Tension linéaire című műve, Keserü Ilona hetvenes évekbeli szitanyomatai (June Variation A, Accord C), illetve Hencze Tamás, Fehér László és Bak Imre műveit is kiállítják.

A Faur Zsófi Galéria többek között Konkoly Gyula és Lukoviczky Endre alkotásaival lesz jelen a vásáron.

A Bodó Galéria és Aukciósház standján Boldi, ef Zámbó István, fe Lugossy László, Incze Mózes, Kentaur (Erkel László), Szmrecsányi Bolda, Wahorn András, Weiler Péter műveit csodálhatjuk meg.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galériát meghatározó alkotók elsősorban a magyar származású és Franciaországban sikeressé vált művészek, a háború utáni második párizsi iskola, a szürrealizmus és absztrakt festészet olyan kiemelkedő alkotói, mint Reigl Judit, Hantai Simon, Francois Fiedler és Rozsda Endre. A galéria ráadásul több mint tíz éve nyitott a kortárs magyar (például Major Kamill és Sam Havadtoy) és dél-koreai művészek felé is, így igen izgalmas választékra számíthatunk náluk is.

A MissionArt Galéria az alapítás évétől, 1990-től azonos hangsúllyal foglalkozik kortárs, nagybányai és klasszikus modern festészettel. A kortársak közül kiállítja a vásáron többek között Bak Imre, Bánki Ákos, Verebics Ágnes, Wahorn András munkáit, a klasszikusok közül Bálint Endre, Derkovits Gyula, Kondor Béla vagy éppen Victor Vasarely alkotásait. Hasonlóan nem hiányozhatnak a legnagyobb alkotók a Nudelman Numismatica standjáról, mint Bálint Endre, Keserü Ilona, Lakner László vagy Korniss Dezső.

A Molnár Ani Galéria olyan válogatást mutat be, amely egyaránt reprezentálja a galéria művészkörén belül hangsúlyos irányt képviselő geometrikus és lírai absztrakciót, valamint helyet kapnak a kurrens társadalmi és művészeti kérdéseket problematizáló, konceptuális szemléletet tükröző művek is hazai és külföldi művészektől egyaránt. Kiállító művészeik között szerepel többek között Benczúr Emese, Csizik Balázs, Ernszt András, Fábián Erika, Haász István és Konok Tamás.

A The Space Contemporary Art Gallery Budapest legfiatalabb galériája. Művészköre, egyben a kiállító művészek is a vásáron: Hajnal Gabriella kárpitművész, Csorba-Simon István, Fürjesi Csaba, Horváth Lóczi Judit, Kiss Botond András és Méhes Lóránt Zuzu képzőművészek, Hajgató Terézia, Kiss Márta és Koleszár Kata festőművészek, valamint Robitz Anikó fotóművész.

A Tobe Gallery fókuszában a kortárs fotográfia és a kollázsművészet áll, teret ad az ibero-amerikai és a hazai kortárs alkotók munkáinak bemutatására. A Tobe Project nevű kezdeményezésük évek óta olyan kiállításokat valósít meg, ahol a kortárs képzőművészet több médiuma (festészet, video art, szobrászat stb.) is megjelenik a fotóművészet mellett. Az Art & Antique váráson is ezt szeretnék erősíteni Gál András, José Luis ‘Chuchi’ Sánchez, Gustavo Blanco-Uribe, Almudena Romero, Jean-François Lepage, Sipos Balázs, Alejandro Vega Beuvrin, illetve fiatal magyar fotóművészek munkáival.

A Vintage Galéria magyar és nemzetközi képzőművészeket, fotográfusokat mutat be. Programja a modernizmus alkotói (André Kertész, Moholy-Nagy László), az 1965–1989 közötti időszak neoavantgarde és konceptuális művészete (Attalai Gábor, Hajas Tibor, Maurer Dóra), valamint kortárs alkotók (Ősz Gábor, Szabó Dezső, Szíj Kamilla) bemutatására fókuszál.

A WOP Galéria Budapest egy kereskedelmi galéria, egy restaurátorműhely és egy képkeretező stúdió együttműködése, amely kiemelt feladatának tekinti a magyar és nemzetközi grafikai (works on paper) anyagok bemutatását, értékesítését. Ai Wei Wei, Bak Imre, Fajó János, Victor Vasarely és Maurer Dóra munkái is megvásárolhatóak a standjukon.

Kiemelkedő klasszikus és kortárs művészek nehezen fellelhető műalkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a Nemes Galéria kiállítóterében.

A Horizont Galériát 2015-ben alapították Budapesten, és rövid idő alatt a fiatal kortárs képzőművészet dinamikus platformjává vált. Kiállítási programjuk fókuszában a hazai és nemzetközi feltörekvő művészet kohéziójának megteremtése áll, elsősorban a festészet, a konceptuális és installációs művészet, valamint az új média területén.

A November Galéria érdeklődése a 19–20. századi magyar művészet széles spektrumára terjed ki. Kínálatukban elsősorban festmények és egyedi grafikák szerepelnek szobrok, iparművészeti tárgyak és fotográfiák mellett. Idén harmadszor vesznek részt az Art and Antique vásáron, ahol a kiállított anyaguk fókuszába a magyar szecessziós grafika (Jaschik Álmos, Tichy Gyula), a klasszikus avantgárd (Schadl János), a két világháború közti modernizmus (Scheiber Hugó, Vörös Géza), különös tekintettel a női művészekre (Beck Judit, Járitz Józsa), valamint a háború utáni absztrakt expresszionizmus, lírai absztrakció és a pop art (Csernus Tibor, Hortobágyi Endre, Konecsni György) kerül.

A vásáron az antikvitások is jelentős szerepet kapnak.

Az Arany Csillár Galéria több száz régi, modernizált csillárral bíró gyűjteményének darabjaival érkezik. Az Artcore Antik & Design art deco, bauhaus, midcentury, modern és kortárs design bútorokat, lámpákat, szobrokat, üveg- és kerámiátárgyakat értékesít. A Mária Terézia által alapított BÁV ART Aukciósház és Galéria, Magyarország legrégebbi, jogfolytonosan működő vállalkozás kiemelkedő kvalitású ékszerekkel, műtárgyakkal és festményekkel, grafikákkal várja a látogatókat.

A Bernabo art-furniture idei kollekciója többségben eredeti magyar és francia art deco bútorokat vonultat fel. A Budapest Poster Gallery hazánkban az egyetlen, kifejezetten a régi, eredeti plakátok és plakáttervek kutatásával és kereskedelmével foglalkozó galériaként vesz részt a vásáron, ahol többek között Kassák Lajos és Konecsni György munkái is megtalálhatóak lesznek. A Fabrika a huszadik századi régiségek, elsősorban ikonikus vintage bútorok, lámparitkaságok és lakberendezési tárgyak lelőhelye lesz most is. A Forma Boutique a 20. század képző- és iparművészeti alkotásaival foglalkozó lakberendezési galéria látványos kínálatában a skandináv mid-century modern, Ingmar Relling tervezte fotelekkel, az art deco iparművészet gyönyörű porcelán és kerámia gyöngyszemeivel találkozhatunk.

A Központi Antikvárium hazánk legnagyobb antikváriumaként antik könyvek adás-vételével, 12–15. századi kódexekkel, 15–20. századi könyvekkel, térképekkel, metszetekkel, látképekkel és kéziratokkal foglalkozik. Az Opera Antikvitás Magyarországon egyedülállóan régi és antik ékszerek értékesítésével és felvásárlásával kelti fel az érdeklődést, kínálatukban a 19. századi, a szecessziós és az art deco ékszerek szerepelnek, de ma már igen gyakori a vintage, az 1960–1970-es évekből származó ékszer is.

A vásárt jótékonysági online aukció egészíti ki a kiállító galériák felajánlásaival: az Axioart felületén március 5-ig lehet licitálni az Operaház Balettnövendékeiért Közhasznú Alapítvány javára meghirdetett árverésen.

További részletek olvashatók a www.art-and-antique.hu oldalon.

A képen a 2022-es Art and Antique művészeti vásár a Bálna rendezvényközpontban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A rovat további cikkei