A krakkói Jagelló Egyetem régészeinek felfedezése után újra kell értékelnünk mindazt, amit az őslakos amerikaiak vallásosságáról gondoltunk, ugyanis a sziklákba vésett ábrák és a festett rajzok kultúrájuk egészen új oldalát mutatják meg.

A lengyel intézmény csapata a Colorado és Utah államok közti Castle Rock Pueblo településkomplexum területén a pueblókhoz köthető sziklarajzokat és faragványokat talált. A National Geographic beszámolója szerint a 100 körülről származó civilizáció az egyik legfejlettebb prekolumbiánus társadalmat hozta létre, mely bonyolultan díszített kerámiáiról és ékszereiről, illetve sziklarajzairól és többszintes kőházairól ismert.

A csapat a sziklatelepülések fölött 800 méter magasan, a fennsíkot 4 kilométer hosszan körbeölelő sziklapaneleken bukkant a gyakran egy méter átmérőjű, vésett spirálokra, melyeket csillagászati vizsgálódásokra használtak, ezek segítségével határozták meg többek között a nyári és a téli napforduló, valamint a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség időpontját. Emellett festett ábrázolásokat is találtak sámánokról és harcosokról.

„Ezek a felfedezések arra kényszerítettek bennünket, hogy átértékeljük a területről szerzett ismereteinket. Minden bizonnyal alábecsültük a 13. században itt élt lakosok számát és vallási gyakorlataik összetettségét, amelyek szintén e szabadtéri panelek mellett zajlottak” – mondta a régészeti csapat egyik tagja, Radosław Palonka.

A nyitóképen Castle Rock Pueblo. Fotó: Shutterstock / Patricia Au