Idén nyáron különleges nyáresti programra hívja az érdeklődőket Pécsett a Pannon Filharmonikusok. Június 22-én a három szálon induló rendezvény fordított csillagtúraként vezeti az érdeklődőket a koncertterembe: a közönség beülhet egy belvárosból induló zenés sétából megpihenve, egy szabadtéri kamarazenés beszélgetést követően vagy a Kodály Központ hátsó tereiben zajló titokvadászat után.

KESSEL~1 (002).JPG
Kesselyák Gergely. Fotó forrása: Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok új programja 18.00 órakor több szálon fut majd. Az egyik a történelem titkait követi. Kövér András Kövi slammer és idegenvezető, aki a zenekar Flört-sorozatának házigazdája és Szilágyi Zsuzsi idegenvezető zenés sétával vezeti a Pécs zenei története iránt érdeklődőket a pécsi bazilikától a Kodály Központig. A séta során meglepetések várják a résztvevőket. A Kodály Központba érve a Csorba Győző Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményének egyedi, kizárólag ezen az estén látható tárlata és a PFZ 20 éves újkori történetének plakát- és különleges partitúrakiállítása várja a múlt kincseiért lelkesedő látogatókat.

Az est másik felvezető szála a komolyzenei alkotás titkait járja körbe. A Balokány-liget szabadtéri színpadán Kesselyák Gergellyel és Horváth Zsolttal az esten hallható Kesselyák-darabról, a komponálásról és a következő évadban bemutatandó zeneművekről és alkotókról szóló beszélgetésre várják a közönséget szintén 18.00 órától. A beszélgetést a PFZ rézfúvós kvintettjének kamarazenéje fűszerezi.

A beszélgetés után a Kodály Központ kamaratermében Dékány Zsolt fotóművésznek, a zenekar hivatalos fotográfusának éjszakai, a természetben és a városi terekben készült alkotásait élvezhetik a művészeti alkotók iránt érdeklődő látogatók Mendelssohn Szentivánéji álom című művének zenei kíséretében. A felvételen a PFZ-t Hamar Zsolt dirigálja. A komolyságot oldó fröccsteraszon a finom ízek kedvelői megismerkedhetnek egy új kompozícióval: Kesselyák Gergely előzetesen a PFZ fröccsének megkomponálására vállalkozott, és ezen az estén az ő fröccskompozícióját is meg lehet majd kóstolni.

Az est harmadik szála során 18.00 órától az előadás titkait fürkésző játékon vehetnek részt az érdeklődők. A zenekar szólamait képviselő muzsikusok várják a titokvadászokat a Kodály Központ több olyan pontján, ahova ritkán jut el a közönség. A játékosok ízelítőt kapnak a hangszerek jellegzetességeiből, a muzsikusi pálya érdekességeiből és a szólamok egyedi kihívásaiból. Az ütősök sok kipróbálható különleges hangszerrel készülnek, a kincsként őrzött kulisszatitkokból legtöbbet összegyűjtő kincskeresők ajándékot kapnak.

De hova futnak a szálak? Természetesen a koncertterembe, ahol újabb titkok felfedezésében vehetnek részt a látogatók. A Pannon Filharmonikusok muzsikusai június elején belső minőségi meghallgatáson jelennek meg. Az egyéni felkészültséget vizsgáló megmérettetés zenekari anyaga Schönberg egy korai, még az atonális művészetét megelőzően írt darabja, a Megdicsőült éj, a Kesselyák Gergely által keresett „szép XX. század” egyik kiváló példája. A muzsikusok e nehéz mű előadása mentén mutatják meg a független szakmai zsűri előtt a pillanatnyi felkészültségüket. A zenekar azonban nem áll meg a próbaterem falainál, és június 22-én a belső minőségi meghallgatás anyagát a széles közönség előtt is eljátssza.

Az est középpontjában lévő mű előadásának különlegessége lesz, hogy Györfi Anna és László Csaba színművészeknek köszönhetően hallható majd a vers, amely a kompozíciót ihlette. A bemutatóhoz Kesselyák Gergely operarendező szakos (SZFE) növendékei és Kovács Balázs digitális művészet szakos (PTE) hallgatói közösen készítenek animációt. A koncert második felében egy szintén szép XX. századi mű hangzik el: a pécsi közönség első ízben hallhatja Kesselyák Gergely saját alkotását, a Missa allegrát, amelyet a zeneszerzőként is alkotó dirigens és operarendező huszonévesen komponált. A vidám hangulatú mise előadásában közreműködik többek között a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa.

A sok élmény közben megpihenni a Kodály Központ előtti parkban, lépcsőkön és tetőteraszon rögtönzött fröccsteraszon lehet, ahol alkoholos és alkoholmentes frissítőkből válogathat a közönség. A teraszon elhelyezett babzsákokon pihenők felvételről Gustav Holst A bolygók című művének hallgatása közben fedezhetik fel a felettük sötétlő nyáréj titkait.

Az esemény további részletei itt találhatók.