A József Attila Színház nyílt drámapályázatot hirdet József Attila közelgő 120. születésnapja alkalmából. A nyertes pályaművek alkotóit összesen ötmillió forintos díjazásban részesítik, amelynek elosztásáról a zsűri dönt. A győztes művet 2025. szeptember 21-én, a magyar dráma napján be is mutatják a József Attila Színházban.

A József Attila Színház. Fotó: Balaton József / MTI
József Attila Színház. Fotó: Balaton József / MTI

A pályázat egyedi és eredeti kortárs magyar alkotások létrejöttére ösztönöz, műfaji megkötés nélkül. Olyan műveket várnak, amelyek kapcsolatban állnak József Attila életének egyes mozzanataival, vagy magukon viselik szellemi örökségének jegyeit. A pályázat kiemelt célja, hogy a középiskolás és fiatal felnőtt korosztályt megszólítva közelebb hozza hozzájuk József Attila szellemiségét, életútját és életművének jelentős elemeit.

Hargitai Iván, a József Attila Színház művészeti vezetője, a Deszka Fesztiválon, a Szibériai csárdás előadása előtt jelentette be a drámapályázatot. A pályázat nyílt, jeligés és egyfordulós. A beérkező műveket ötfős, szakemberekből álló zsűri értékeli.

A művek leadásának időszaka 2024. szeptember 21. 9.00 óra és 2025. január 21. 21.00 óra között lesz. Eredményhirdetést 2025. április 11-én, József Attila születésének 120. évfordulóján tartanak.

A zsűri tagjai

Hargitai Iván – rendező, művészeti vezető, József Attila Színház

Szakonyi Károly – a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg

Szentmártoni János – József Attila- és Gérecz Attila-díjas költő, író, a művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár

Takaró Mihály – József Attila-díjas író, irodalomtörténész, tanár

Tasnádi István – József Attila- és Balázs Béla-díjas drámaíró, forgatókönyvíró

A részletes pályázat a színház honlapján érhető el.