Június 20. és július 6. között 48. alkalommal rendezik meg a Békés-tarhosi Zenei Napokat, ismertebb nevén a Bétazent Békés vármegye névadó településén.

Sebestyén Márta népdalénekes a 25. Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon Kapolcson, a Muharay udvarban 2015. július 24-én.. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Sebestyén Márta népdalénekes. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Békés-tarhosi Zenei Napok Magyarország egyik legrégebbi múltra visszatekintő komolyzenei fesztiválja. Az 1976 óta megrendezett esemény gyökerei 1946-ra nyúlnak vissza, Gulyás György ugyanis ekkor indította el azt a Tarhosi Énekiskolát, amely először alkalmazta Kodály zenepedagógiai módszerét.

A fesztivál idén a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenyével indul, amelyen szólistaként részt vesz az Egyesült Államokban élő zongoraművész, Tóth Péter is. Vasárnap a zenekar Fuvola Fiesta kamaracsoportja is hangversenyt ad.

Szombaton „Isten nélkül üres a világ”  címmel Pilinszky-estet rendeznek a Szentháromság-plébániában, július 2-án a gyerekeket várja Rácz Anikó mesemondó-könyvillusztrátor a Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskolában. 

A műfaji sokszínűség jegyében lesz musicalest Szomor Györggyel és Füredi Nikolett-tel június 24-én; másnap Szulák Andrea jazzesttel érkezik; 28-án pedig Sebestyén Márta és zenésztársai lépnek fel a református templomban „Hegyen-földön járogatok vala” című műsorukkal.

Lesznek hagyományos műsorelemek: június 29-én rendezik meg a XIX. Békés-Tarhosi Kórustalálkozót; egykori növendékek hangversenyt adnak; 11. alkalommal szervezik meg a fúvószenekari találkozót; de lesz fafúvóskurzus és vonószenekari tábor is. Utóbbi záróhangversenyét július 5-én tartják.

A fesztivál július 6-án a Belencéres Néptáncegyüttes gálaműsorával zárul.

A részletes program a fesztivál honlapján tekinthető meg.