A nemzetközi SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demenciaprogramja, mely a művészet gyógyító erejével támogatja a demencia által érintetteket.

A Skanzen Demencia Programja. Fotó forrása: Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Fotó forrása: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demenciaprogramja 288 – Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából érkezett – pályázat közül lett a harmadik a nemzetközi szakértők értékelése után. A díjat ünnepélyes keretek között adták át Bécsben május 1-jén.

A Skanzen demenciafoglalkozása az idősek fiatalkorát idézi meg. A helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is az ötvenes és hetvenes évek közötti időszakra koncentrál, korabeli tárgyakkal kiegészülve. A szabad beszélgetéseken a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek elevenednek meg. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hatást gyakoroljon.

A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el a résztvevők, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására pedig elfelejtett emlékek jutnak eszükbe.

A program a művészet gyógyító erejével támogatja a demencia által érintetteket, egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva mindezek megvalósítására – ismerteti programjukat a múzeum.

A SozialMarie díj azokat a közép-európai, jövőnket formáló társadalmi innovációkat jutalmazza, amelyek a társadalmi kihívásokra új megközelítésekkel, másokat ösztönözve kínálnak megoldásokat. A díjadók méltatása szerint a szentendrei Skanzen kezdeményezése „újraértelmezi a múzeumok szerepét a demencia kezelésének kontextusában, és olyan foglalkozásokat szervez, amelyek serkentik a kognitív képességeket és terápiás előnyökkel járnak”.