Egy francia–japán duó és egy mexikói építész tervei alapján alakítják át a párizsi Pompidou Központot, amely 2025 végén felújítás miatt négy évre bezár – jelentette be csütörtökön Laurent Le Bon, a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményével rendelkező kulturális központ vezetője.

Frida Escobedo, Nicolas Moreau és Hiroko Kusunoki. Fotó: Jair Lanes
Frida Escobedo, Nicolas Moreau és Hiroko Kusunoki. Fotó: Jair Lanes

A francia Nicolas Moreau és a japán Hiroko Kusunoki lesznek a projekt vezető építészei a mexikói Frida Escobedo oldalán.

A párizsi székhelyű Moreau Kusunoki építésziroda tervezte egyebek mellett a nagy presztízsű párizsi politikatudományi egyetem, a Sciences Po Paris központi pavilonját, amelyet 2021-ben adtak át, míg Frida Escobedo nevéhez fűződik a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum modern művészeti szárnyának átépítése.

A fél évszázaddal ezelőtt épült Pompidou Központ teljes körű felújításáról szóló terveket már 2021-ben bejelentette a francia kormány, eredetileg 2023 és 2027 között tervezték a bezárást, és az intézmény 2027-ben, az ötvenedik évfordulón nyílt meg volna újra. Később elhalasztották a nagyszabású felújítási munkálatok kezdetét a 2024-es párizsi olimpia utánra. A kiköltözés és a fokozatos bezárás 2024 őszén fog megkezdődni, az épület 2025 szeptemberében zár be a közönség számára.

01. vue artistique du Forum et de l'Agora© Moreau Kusunoki en association avec Frida Escobedo.jpg
A megújult Forum és Agora látványterve

A felújításra a hatalmas kiállítóterekkel és egy óriási könyvtárral is rendelkező épület korróziója miatt van szükség. A tervek szerint az egész épületet azbesztmentesítik, és az érvényes biztonsági, technikai és energetikai normáknak megfelelően felújítják, valamint az akadálymentesítési kötelezettségeknek eleget téve a fogyatékossággal élők számára is látogathatóvá teszik. A teljes körű felújítás 262 millió euróba kerül, amelyet a francia állam finanszíroz.

A három fiatal építész a belső terek átalakításán fog dolgozni. Ez a becslések szerint 186 millióba kerül, s teljes egészében a Pompidou Központ finanszírozza.

„Azt akartuk, hogy olyan projekt valósuljon meg, amely egyrészt tiszteletben tartja az épületet, ugyanakkor az innovációra való törekvés is a szívügye” – jelentette ki Laurent Le Bon igazgató.  A Renzo Piano, Richard Rogers és Gianfranco Franchini tervei alapján épült kulturális intézményben még soha nem volt ilyen volumenű és jellegű felújítás. A munkálatok keretében a pályázatot elnyert építészek a belső terek egy részét átalakítják, áthelyezik a kiszolgálóhelyiségeket, kitágítják a tereket, egyszerűsítik az épület bejárását.