Szálinger Balázs befejezte, Cseh Tamás megénekelte, Keresztesi József pedig újraértelmezte. Vajon milyen Petőfi Sándorral egy szövegtérben? A Talpig magyar friss epizódjából kiderül. Podcastajánló.

Szálinger Balázs költő továbbírta a Karaffa című Petőfi-drámatöredéket a veszprémi Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatán. A zsűri által az egyik legjobbnak ítélt alkotást színpadra is állítják, február 18-án lesz az ősbemutató Veszprémben. Beszélgetőpartner: Szálinger Balázs.

„Fehér zubbonyban, sötét nadrágban az úton futok, hátam mögött, vive la republique – három ló dobog” – így kezdődik az 1974-ben megjelent Petőfi halála című Cseh Tamás-dal, amit Csengey Balázs, a Cseh Tamás Archívum kutatója jóvoltából egy különleges verzióban mutatnak be a műsorban.

2011-ben született az a János vitéz-átirat, amely remekül rávilágít arra, hogy a kanonikus szövegeket a hagyománytisztelet mellett humorral és iróniával érdemes kezelni. Vajon miért írta újra ezt a Petőfi-klasszikust (vagy annak egy részét) Keresztesi József író?

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintenek a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, a hallgatók megismerhetik a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapnak a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.