A fenti címmel várja az irodalom kedvelőit online könyvbemutatóra a Szépírók Társasága Facebook-oldalára a Pilis-Dunakanyari Szépíró Kör 2021. január 30-án, szombaton 18 órától.

Szálinger Balázs (Keszthely, 1978 augusztus 1. –) költő, gyermekkorában Alsópáhokon élt, középiskolai tanulmányait a kaposvári Nagyboldogasszony Katolikus Gimnáziumban kezdte és a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban fejezte be 1996-ban. Budapesten 1998-ban a Károli Gáspár Református Egyetemen, majd Kecskeméten is a jogi karra, Pécsen magyar szakra járt, de diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem művelődésszervező szakán szerzett 2001-ben.

2000–2001-ben Nagyváradon, 2010-ben Kolozsváron élt egy-egy évig. 2012-től hat éven át, 2017 végéig a Hévíz folyóirat főszerkesztője volt. A 2014-ben alakult Szűcsinger nevű formáció egyik tagja, Szűcs Krisztián zenész-énekes oldalán. Első nagylemezük 2018-ban Ennyit tudtunk segíteni címmel jelent meg.

Legújabb könyve, a Magvető Kiadónál 2021-ben megjelent Al-dunai álom egy utazás krónikája: a szerző 2018 tavaszán a Vaskapu-szorosban töltött egy hónapot feleségével és születendő fiukkal. A Vaskapu nemcsak Jókai Mór Az arany ember című regényéből lehet ismerős, a helyszín ma is a történelmi-földrajzi közelség és ismeretlenség határmezsgyéjén mozog.

Egy sokarcú és sokmúltú terület feltérképezése, utazás térben és időben, a történelemben és a személyes életben: az Al-dunai álom friss és üdítő olvasmány, egy kevéssé ismert terület izgalmas útirajza. „A valósággal való egyezés nem a véletlen műve. Hanem a költői képzeleté.” – szól a figyelmeztetés a könyv elején – és valóban: Szálinger Balázs első prózakötetében a költői fantázia találkozik a realizmussal.

A költő beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér író.

A rendezvény támogatója a Szépírók Társasága.

A nyitóképen Szálinger Balázs. Fotó forrása: Hajónapló.ma