Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Sukoró, 2023. május 4.
Erdei fülesbaglyok a Sukorói Vadmadárkórházban 2023. május 4-én. A több mint 25 éves múltra visszatekintő kórházban tavaly száz faj mintegy ezer sérült példányát gyógyították, amelyek közül több mint hatszáz madarat sikerült visszajuttatniuk a természetbe.
MTI/Vasvári Tamás
Erdei fülesbaglyok a Sukorói Vadmadárkórházban. Az idei sajtófotó-pályázat természet és tudomány egyedi kategóriában első díjat nyert felvétele. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A szervezet legutóbb, januárban a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor kérte a lakosság segítségét. Az egyesület az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést. Most a lakott területeken is gyakori erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében tudnak segíteni az emberek – közölte az egyesület.

Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet az éjszakai életmódot folytató, az emberek számára láthatatlanul mozgó madarak rejtett költőhelyének megkeresése, azonban a fészkelő baglyok felmérése egyike a legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, mivel ehhez a madarakat nem is kell látni – írták.

A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózni kell néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva, eközben pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni. Ezt hetente egy-két alkalommal kell megismételni, egészen júniusig. Ha valaki hall vagy lát fiókákat, esetleg az őket etető szülőket, a felhívás honlapjáról letöltheti az elektronikus űrlapot, amely akár okostelefonon is kitölthető.