2027-ben Hargita megye viseli majd az Európa Gasztronómiai Régiója címet.jpg

Hargita megye neves gasztronómiai címet kap

2027-ben Hargita megye viseli majd az Európa Gasztronómiai Régiója címet a Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Intézet (IGCAT) döntése alapján – közölte a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A nemzetközi elismerést 2025. február 6-án adják át a székelyföldi megyében, ünnepi esemény keretében. A kezdeményezők 2023-ban indították el a pályázatot a 2027-es Európa Gasztronómiai Régiója cím elnyerésére.

A nemzetközi intézet szakmai zsűrije október 6. és 11. között látogatott el a megyébe, hogy megismerje a helyi gasztronómiai örökséget, a közösségi kezdeményezéseket és a fenntartható turizmusra építő törekvéseket. Diane Dodd, a szervezet elnöke Hargita megye egyedi kulturális értékeit, harmonikus táji adottságait és a helyi közösségek összefogását méltatta, és az egész világ számára inspirálónak nevezte.

„Hargita megye pályázatának minősége és a zsűri látogatásának kivételes megszervezése rendkívül dicséretes. A több mint száz, különböző ágazatokat képviselő szereplő aktív részvétele bizonyítja azt az elkötelezettséget és együttműködést, amely Hargita gasztronómiáját a globális elismerés élvonalába emeli” – idézte a zsűri levelét a közlemény.

2027-ben Hargita megye viseli majd az Európa Gasztronómiai Régiója címet. Fotó: Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás
Fotó: Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

Hargita megye gasztronómiai öröksége a magyar, román, örmény és székely hagyományok találkozásából tevődik össze, amelyet a fenntarthatóság és az innováció jegyében kívánnak fejleszteni. A díj megpályázására létrejött konzorcium célja, hogy a helyi termelők, séfek és közösségi szereplők együttműködése révén olyan fenntartható élelmiszer-ökoszisztémát teremtsen, amely egyszerre támogatja a helyi gazdaságot, védi a kulturális értékeket és gazdagítja az európai gasztronómiai sokszínűséget.

A kezdeményezők már elkezdték a 2027-es gasztronómiai programok tervezését. Ennek jegyében 2025 februárjában a romániai turisztikai vásáron a székelyföldi megyét népszerűsítő Visit Harghita stand központi eleme egy látványkonyha lesz.

Az Európa Gasztronómiai Régiója címmel olyan közösségeket – városokat, megyéket, régiókat, szigeteket vagy országokat – ismernek el, amelyek a fenntartható fejlődés jegyében közösségi összefogással nagy hangsúlyt fektetnek gasztronómiai örökségükre. Kiemelten fontos a helyi ételek, italok, mezőgazdasági termékek, valamint kulturális és természeti értékek megőrzése és védelme.

A cím egy elismerés, amely széles körben népszerűsíti az adott térség eredményeit, programjait, nem jár pénzzel. Hargita megyében számos élelmiszeripari kisvállalkozás működik, ezek termékei Románia-szerte, a román vásárlók körében is nagyon keresettek. A székelyföldi megye egyedi gasztronómiáját hivatott népszerűsíteni és fejleszteni a Gyimesekben évente megrendezett Taste of Transylvania gasztronómiai fesztivál is.

Ez is érdekelheti

Rekordszámú nevezés után megvan az év bejglije

A szekszárdi Prim Cukrászda & Café diósa lett az év bejglije, a békéscsabai Bejó Cukrászdáé az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászda sütőtökvarázs elnevezésű süteménye nyert.

Minden történelmi korban ott lapult némi kenyér az ember zsebében

Mikor süthették az első kenyeret, mi köze van Egyiptomnak a mai vadkovászos pékségekhez, és vajon hogyan tette tönkre a kenyerünket a sör? Az új kenyér ünnepén hoztunk néhány érdekességet a kenyérkészítés kezdeteitől napjainkig.

A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!

Gyógyszer volt a pálinka, de ötvenegy fok alatt vigyázni kellett vele

Mi kell a jó pálinkához? Jó gyümölcs. De vajon mitől jó a gyümölcs és egyáltalán milyen fajtákból érdemes elkészítenünk a nedűt? Egy biztos: az alapanyagnak tisztának kell lennie.