Tavaly 104, idén már 133 nevezés érkezett Az év pálinkás bonbonja versenyre, amelyen négy kategóriában keresik a legfinomabb alkoholos édességeket. A verseny eredményeit május 18-án hirdetik ki.

Az év pálinkás bonbonja verseny.jpg
Bonbonok a 2023-as Az év pálinkás bonbonja versenyen. Fotó: Gábriel János / Gyulai Pálinkafesztivál

Fabulya Attila, a verseny ötletgazdája emlékeztetett, a versenyt tavaly hirdették meg először azzal a céllal, hogy a hungarikum magyar pálinka és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeit népszerűsítsék; emellett előmozdítsák a hazai kézműves csokoládéműhelyek, cukrászüzemek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködését. Ez sikeresnek bizonyult: tudnak olyan kapcsolatról, ahol a pálinkás és a bonbonos cég 400 kilométer távolságból dolgozott együtt.

A versenyigazgató elmondta, négy kategóriában hirdették meg a versenyt. A felhívásra 68 krémtöltelékkel készült, kézműves pálinkás bonbon érkezett. Mivel a Gyulai Pálinkafesztiválon az év gyümölcse idén a birs, így külön bírálják a harminc birspálinka felhasználásával készült édességet. Új kategória a mindenmentes bonbon, ebben a kategóriában nyolc nevezést bírál a zsűri. Külön versenyeznek az oktatási intézményben készült bonbonok: 11 iskolából 27 nevezés érkezett, amelyek a hallgatók vizsgamunkái. Idén két nevezés érkezett Szlovákiából, de azok a bonbonok is magyar pálinkával készültek.

Négy szakmai zsűri értékeli a bonbonokat, amelyek tagjai között mindig van pálinkaszakértő, cukrászmester és cukrászdatulajdonos. A pontozásban számít a tételek megjelenése, szerkezeti felépítése, a krémesség, a fűszerezés, a kreativitás és az összbenyomás, ez alapján osztják ki a bronz, az ezüst és az arany minősítéseket, utóbbiak közül választják ki az év pálinkás bonbonját – mondta Veszely Attila zsűrielnök. Az aranyérmes tételek közül társadalmi zsűri választja ki a május 17. és 19. között megrendezendő Gyulai Pálinkafesztivál közönségdíjas pálinkás bonbonját.