Május 9-én tizenegyedik alkalommal várják a régi film-, reklám- és propagandaplakátok rajongóit a Falra fel! plakátaukción, ahol ezúttal egészen egyedülálló módon egy pop-art kiállítás részeként kerül sor az árverésre.

A tizenegyedik Falra fel! aukción az ’50-es években indult generáció egyik legjelentősebb plakátművésze, a hazai pop-art egyik meghonosítója, Darvas Árpád két filmplakátja – A Saturnus nem válaszol és az Egy becsületbeli ügy – is kalapács alá kerül. Darvas igazi úttörő volt, aki technikájával és stílusával tökéletesen megújította a plakátművészetet. Darvas mellett Ék Sándor politikai plakátjai és Bakos István munkái is színesítik az igen gazdag felhozatalt.

Az árverés történetében először négy úgynevezett újragondolt plakát is felbukkan majd, melyek jelenléte a kétezres évektől vált igazán jellegzetessé, és legfőbb jellemzőjük, hogy alkotójuk szabadon asszociálhat az alapműre, hiszen nem határolja be őt sem a filmforgalmazó, sem a gyártó cég vagy éppen a producer. Ilyen például Hitchcock klasszikusa, a Hátsó ablak és egy másik örökbecsű filmalkotás, A keresztapa posztere, melyek grafikusa Laurent Durieux, a szakma egyik legjelentősebb művésze.

The Godfather.jpg
A keresztapa plakátja

A Falra fel! aukción ezúttal kalapács alá kerülő magyar reklámplakátok közül kiemelkedik a legendás Tóth József (Füles) tehéntúróplakátja. Egy tucat idegenforgalmi, a ’60-as, ’70-es években készült, többek között Balaton-tematikájú plakát is a gyűjtők kegyeire pályázik, ahogyan a II. világháború előtti kereskedelmi plakátok is, melyek közül a ’20-as, ’30-as évek darabjaira licitálhatnak az érdeklődők.

Licitálni lehet Sylvester Stallone legendásan „egyszerű” zsarumozija, a Cobra plakátjára, amelyet Hollywood legfoglalkoztatottabb grafikusa, John Alvin rajzolt. Egyedi darabja lesz az árverésnek az a régi TV2-es stúdiódíszlet, amely a Magyar Televízió 2-es csatornájának stúdiójában volt háttérelem 1989 és 1991 között. Ezt az akkoriban újdonságnak számító darabot rövid ideig még a Magyar Televízió Múzeumában is kiállították. A filmplakátok között ott van Fellini Az édes élete, és egy, a Corso moziban vetített némafilmet beharangozó plakát 1927-ből, de sci-fi moziplakátokban is erős a tizenegyedik Falra fel! felhozatala. 

Az avantgárd pápájaként aposztrofált Kassák Lajos  szellemi örököseként tekintünk Fajó Jánosra, aki a kortárs művészet legismertebb alakja volt. Fajó egyik munkájára szintén licitálhatnak az érdeklődők az aukción, de ezenkívül három Kassák-plakát is szerepel az árverésen, melyek közül az egyik egy 1969-es debreceni kiállítási plakát.

Tovább színesítik az árverés kínálatát a koncertplakát-ritkaságok, amelyek mások mellett a Syrius együttes, az Albert Einstein Tánczenekar (A. E. Bizottság) fellépéseit hirdetik.