Ferencvárosban épül meg a Károli Gáspár Református Egyetem új campusa, eredményt hirdettek az épületegyüttesre kiírt tervpályázaton.

Az új campus látványterve. Forrás: Magyarországi Református Egyház
Az új campus látványterve. Forrás: Magyarországi Református Egyház

A Magyarországi Református Egyház közleményében ismertette, hogy nyílt építészeti tervpályázatot írt ki a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) új, ferencvárosi campusának megtervezésére. A szakmai zsűri választása alapján a győztes pályamű az idén 35 éves budapesti Archikon Architects építészstúdióé lett. A zsűri munkájában az MRE által delegált szakemberek mellett részt vett Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara alelnöke, valamint Csáki-Hatalovics Gyula Balázs, a KRE kancellárja is. A zsűri elnöke Lánszki Regő országos főépítész, államtitkár, társelnöke Fürjes Balázs, az egyetemfejlesztés vezetője volt. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése július 8-án este volt.

Mint írják, egy hagyományosan református városrészben, Ferencváros Ráday utca és Üllői út közé eső negyedében tervezik megépíteni Budapest új egyetemi campusát. A Magyarországi Református Egyház nyílt építészeti tervpályázatot írt ki a Kaltenberg söröző egykori épületének és egy beépítetlen Üllői úti foghíjteleknek a felhasználásával megépíteni tervezett campus terveinek és tervezőjének kiválasztására. A tervek szerint állami támogatásból és egyházi forrásokból a Markusovszky tér környezetében épül majd meg a KRE új campusa, amely otthont ad az Állam- és Jogtudományi Kar, illetve a Pszichológiai Intézet képzéseinek, amelyeken egyidejűleg csaknem 2500 hallgató folytathatja majd tanulmányait.

A közlemény szerint a pályázattal a Magyarországi Református Egyház célja az volt, hogy a hagyomány és megújulás jegyében kreatív kortárs terveket ismerhessen meg az egyetemi campus megvalósítására. A tervezők feladata egy olyan, az egyház küldetését, Krisztus hirdetését a bibliai ige alapján és nyitottságát is tükröző, a ferencvárosi városrészbe illeszkedő, a kerületi várostervekkel összhangban megépíthető, a ferencvárosiakat is jól szolgáló 21. századi egyetemi épület és köztér megtervezése volt, amely magas építészeti minőséget képvisel, és amelyet a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a református visszafogottság jellemez.

A tájékoztatás szerint a tervpályázaton szabadon indulhatott bármelyik magyar és európai uniós országbeli építésziroda. 42 iroda nyújtott be érvényes pályázatot, közülük az első díjat az Archikon Architects építésziroda nyerte. A második helyezett a CAN Architects Studio Építész Iroda lett, harmadik helyezettet nem hirdettek. Kiemelt megvételben részesült a Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft., a 3Z Építész Stúdió Kft., az A3 Építész Kft., a Gereben Marián Építészek Kft. pályamunkája, megvételben pedig a DPi Design Kft., Rantal Gábor és Rév Bence, az Építészkohó Tervező és Szolgáltató Kft., a Középülettervező ZRt., a DNS-Építészműterem Kft., valamint a Hetedik Műterem Építészeti, Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft. pályázata részesült.