Margit-sziget_Floris-kavezo R.jpg

Floris Frigyes nyomában Budapesttől a londoni Sohóig

Kurátori tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a Floris – Csokoládék és torták Budapesttől a londoni Sohóig című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan február 22-től az MNMKK Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

A magyar cukrászipar elfeledett személyét, Floris Frigyest eredetileg Friedler Frigyesnek hívták, és több mint száz éve indult budapesti karrierje. Első üzletének adta a Floris nevet, amelyet azután maga is felvett. Szakmai tudásán kívül rendkívüli üzleti tehetséggel is rendelkezett, szolidan induló kis vállalkozása hatalmas ipari és kereskedelmi érdekkörré terebélyesedett, pesti üzletei mellett gyárai, vállalkozásai lettek, a Margitszigeten elegáns cukrászdát, sőt bárhelyiséget is létesített, Berlinben, Bécsben, sőt Prágában is előkelő üzleteken díszelgett a neve. 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Floris – Csokoládék és torták Budapesttől a londoni Sohóig című április 27-ig látogatható időszaki kiállítása Floris Frigyes kalandos életútját meséli el, bemutatja, ki is készítette két évtizeden át Winston Churchill születésnapi tortáit. A tárlathoz kapcsolódva kurátori tárlatvezetések indulnak február 22-én Floris és Kozma Lajos világa, március 9-én Floris: Pesti csokoládék és Churchill-torták, valamint március 22-én A Floris üzletek világa címmel, a kiállítás kurátora, dr. Sári Zsolt kalauzolásával.

Floris és Kozma Lajos világa – Kurátori tárlatvezetés – február 22. 11 óra, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. További információk a múzeum honlapján.

Ez is érdekelheti

A Mákvirág és a Zöld málna lettek idén Magyarország tortái

A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet, hazánk cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű alkotása lett.

Megvannak az év bejglijei

A dunaharaszti Karl Cukrászdáé lett az év diós bejglije, és szintén ez a cukrászda nyerte az ínyenc kategóriát Bíboros nevű bejglijével, míg az év mákos bejglijének járó díjat a budapesti Még1kiflit Kézműves Pékség kapta a Magyar Cukrász Ipartestület tájékoztatása szerint.

„Mindegyik süteményünk mögött van valamilyen filozófia” – Mihályi László mestercukrásszal beszélgettünk

Mihályi László nevét szélesebb körben akkor ismerhette meg a gasztronómia iránt érdeklődő hazai közönség, amikor 2004-ben előrukkolt újragondolt Dobos-desszertjével, majd 2009-ben kijutott a Coupe du Monde de la Pâtisserie-re, a lyoni cukrász-világbajnokság döntőjére. Interjú.

Kis karácsony, nagy karácsony, kisült-e már a kalácsom?

A Kiscelli Múzeum legújabb tárlata az ünnephez elengedhetetlenül kapcsolódó süteményt, a mézeskalácsot és annak fő alapanyagát, a mézet állítja a középpontjába.