„Egy ember, aki a zenében él, akit átragyog a zene szeretete. A film különleges feladatának gondolom, hogy Kurtág messziről nézve sokszor bonyolult zenéjét közel hozza és megszerettesse a nézővel” – vallja Nagy Dénes forgatókönyvíró-rendező.

A Természetes fény című filmért a Berlinale Ezüst Medve díjával kitüntetett Nagy Dénes rendezésében, Dobos Tamás operatőrrel készül a nagyívű dokumentumfilm Kurtág Györgyről. Az idén 96 éves alkotó napjaink legismertebb kortárs zeneszerzőinek, a világháború utáni avantgárd nemzedék kiváló képviselőinek egyike. Kurtág életútja európai tájakon, életműve az európai zene- és kultúrtörténet több mint ezer évén vezet keresztül.

„A film különleges feladatának gondolom, hogy Kurtág messziről nézve sokszor bonyolult zenéjét közel hozza és megszerettesse a nézővel. Célunk, hogy

emberi nézőpontból mutassuk meg az idős és őszinte embert, aki meri vállalni törékeny mivoltát a kamera előtt

– ez a mély őszinteség adja a film gerincét” – mondta Nagy Dénes rendező.

A dokumentumfilm Magyarország mellett a zeneszerző életének más fontos helyszíneire is elviszi a nézőt, mint például a partiumi Lugosra, ahol született és Herkulesfürdőre, ahol gyerekkora egy részét töltötte. A film a tervek szerint még Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Olaszországban és Izlandon is forog.

Kurtág György mellett olyan zenei nagyságok szólalnak majd meg a filmben többek között, mint Víkingur Ólafsson, Thomas Ades, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Pierre-Laurent Aimard, Salvatore Sciarrino, Barbara Hannigan, Benjamin Appl vagy Heinz Holliger, akiknek megismerése Kurtág világának megértésén túl látleletet ad a klasszikus zenekultúra mai helyzetéről.

A film producere Ugrin Julianna, zenei szakmai tanácsadója Fazekas Gergely zenetörténész.

Fotók: Éclipse Film