Illés, LGT, Mini, Beatrice – legendás zenekarok, akiknek dalai több generációban is visszhangzanak. Kőbányai János a ’70-es, ’80-as évek beatkoncertjein készült sok tízezres képanyagából látható több mint száz a Szentendrei Régi Művésztelep galériájában megnyílt Beat! kiállításon.

Kép forrása: Bach Máté / Petőfi Kulturális Ügynökség
Kép forrása: Petőfi Kulturális Ügynökség, Bach Máté

A kiállítás egyszerre fontos zenetörténeti dokumentáció és látlelet a Kádár-korszak késői időszakáról. A hazai beat-, rock- és punkkultúrának ugyan megvoltak a nyugati gyökerei, de a lázadás, amit a regnáló szocialista államhatalom ellen képviseltek, egyedi színezetet adott nemcsak az általuk játszott zenének, hanem a „magyar Woodstockként” ismert tabáni koncertek hangulatának is.

Rockenbauer Zoltán, a kiállítás kurátora rámutatott, hogy a hazai beatkultúra „sajátosan magyar jellegzetességeket öltött nemcsak külsőségekben, de abban is, hogy az idősebb generációval szembeni lázadásba a szocialista rendszer ifjúságpolitikájával szembeni elégedetlenség keveredett.”

A tárlat megmutatja mindazt, ami a történelemkönyvekből kimaradt: a Kádár-korszak csendes forrongását, a fiatalokat, akik egy-egy számmal a rendszer elleni lázadást élték át. Kőbányai János képei előtt szinte hallani a korszak legendás zenekarainak dübörgését, a tömeg lüktető moraját, érezni a dohányszagú koncerttermek nehéz levegőjét. Fotói testközelbe hozzák a lázadó nemzedék későbbi ikonikus sztárjait, és megelevenedik a „tűrt” vagy éppen „tiltott” koncertek sokszor üldözött közönsége is. Pillanatok, amelyek később meghatározták a magyar zenetörténetet.

Kőbányai János a kiállításhoz készült kiadványban azt írja, hogy a beatzene látszólag egy szórakoztató zenei műfaj, de egészen más is. Forradalomnak nevezi, ami hozzájárult a rendszerváltás folyamatához: „Az, hogy az átállás vér nélkül és nagyobb zökkenők nélkül lebonyolódhatott, a beatkorszak küzdelmeinek és tudatformáló, a szabadságigényt ébren tartó erejének köszönhető.”

A kiállítás részeként kivetítőkön keresztül is bepillanthattunk a korszak táncos-zenés hangulatvilágába: látható Sándor Pál rendezésében az LGT 1978-as tabáni koncertfilmje és egy 1980-as Beatrice-koncert is. Megjelenik a kiállítótérben a Retro Design Center is, megidézve a korszak jellegzetes tárgyi környezetét. A pénteki megnyitó végén exkluzív, korszakidéző koncertet adott Karácsony James és zenekara, visszaröpítve a közönséget abba az időbe, amikor még mindenki másképp csinálta.

A Beat! kiállítás 2024. július 6. és szeptember 2. között látogatható nyitvatartási időben (kedd-vasárnap) 10 és 17 óra között a Szentendrei Régi Művésztelepen.