fbpx

Fotóriport a Magyar Nemzeti Táncegyüttes különleges viseletbemutatójáról

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes viseletbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján ismertették a 2023/2024-es évad terveit, kiemelve a legközelebbi premiert, a Végvárak, vitézek című, a Liszt Ünnep keretében bemutatandó táncjátékot.

Mint azt Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, ügyvezető igazgató elmondta: gazdag évad áll előttük, az együttesnek 120 előadása lesz. A 2023/2024-es évadban kiemelt együttesként lépnek színpadra a Müpában, ahol három új darabot mutatnak be.

Zsuráfszky Zoltán

A Végvárak, vitézek Fekete István A koppányi aga testamentuma című regényének ihletésére, Zs. Vincze Zsuzsa forgatókönyvéből, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájára készül, a zeneszerző pedig Eredics Benjamin, aki a Müpa 2020-as zeneműpályázatán nyert ezzel a művével. A táncjátékból a végvári vitéz, Babocsai László és Oglu aga küzdelmét a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái, Barka Dávid és Tókos Attila jelenítették meg korhű viseletben.

Nemzeti Táncegyüttes

Nemzeti Táncegyüttes

A különleges, a viseleteket „rendeltetésszerű működés”, azaz tánc közben bemutató esemény a repertoárprodukciókkal folytatódott. A legtöbb bemutatott ruhát a Kárpátok visszhangja című előadásban láthatja a közönség. A sajtótájékoztató résztvevői láthatták a táncosokon többek között a dél-alföldi jellegzetes csíkos harisnyát és a szegedi papucsot, a különleges matyókalapot és fejdíszt, valamint a székely harisnyát és zsinóros mellényt is. A Drakula című darabból újragondolt cigány öltözéket mutattak be, míg a kalotaszegi menyasszony és vőlegény díszes, ünnepi ruhájával A hűtlen feleség című produkcióban találkozhatnak a nézők.

Nemzeti Táncegyüttes

Nemzeti Táncegyüttes

Fotók: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

A rovat további cikkei