fbpx

A fővárosi múzeumok a virtuális térbe mentek

Mit kínálnak a fővárosi intézmények a karantén idején? Összegyűjtöttük.

A hazai múzeumok is kénytelenek voltak bezárni a kapuikat, hogy ezzel is lassítsák a koronavírus terjedését. Óriási érvágás ez, gondolhatnánk elsőre, de aztán mégiscsak azt látjuk, hogy van ennek az egésznek pozitív hozadéka is. Mégpedig az, hogy a legtöbb intézmény megtalálta azokat a virtuális platformokat, amelyeken keresztül hatékonyan meg tudja szólítani a közönségét. Ennek gyümölcse az a rengeteg érdekes, értékes és releváns online tartalom, amit ugyan a kényszer szült, mégis a későbbiekben óriási szerepe lehet a múzeum kereteinek kitágításában.

Zárt múzeum, nyitott tartalom: a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményeinek kínálata

Rengeteg mindent kínál a PIM a karantén idejére: a Youtube csatornájukra folyamatosan kerülnek fel régebbi beszélgetések felvételei, a Spotify-on pedig felolvasószínházi epizódokat hallgathatunk. Szabadon böngészhetünk nyilvánossá tett adatbázisaikban: ott van például a Digitális Irodalmi Akadémia vagy a Pimmédia elképesztő mennyiségű forrásanyaggal. Elindítottak egy szakmai blogot is, ahol a háttérben zajló munkába avatnak be. A virtuálisan bejárható kiállításaik pedig egészen zseniálisak, hiszen a Petőfi- és a Csáth-tárlatban a múzeumpedagógusok vezetnek körbe, hangfelvételekkel, magyarázatokkal, fotókkal, kortárs reflexiókkal illusztrálva a teret. A virtuális Arany- és Szabó Magda-anyagokban egy-egy korábbi kiállítást eleveníthetünk fel. 

Legutóbb nyílt tárlatukról itt írtunk.

DIY tárlatvezetés a Petőfi-tárlatban
Forrás: PIM

Ne feledkezzünk meg a PIM egyik tagintézményéről, a Kassák Múzeumról se. Az ott dolgozó muzeológusok összegyűjtötték mindazt, amit tudhatunk Kassákról, és elhelyezték egy mindenki számára elérhető weboldalon, hogy jobban megismerhessük az alkotót, aki fölött nem az idő, csupán a nikkel szamovár röpült el.

Művészet otthonról: a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria

A kényszerű zárva tartás alatt jobban elmélyedhetünk a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében: különféle tematikus túrákon vehetünk részt, amelyeken a kiválasztott műtárgyakat ismerhetjük meg részleteiben. Izgalmas témák közül válogathatunk, van például Reneszánsz párkapcsolati kalauz, de szakállas műtárgyakról, angyalokról, anyaságról mesélő túra is. A Szépmű Legyél te is műalkotás! című játéka arra kér, hogy parafrazáljuk a gyűjtemény egyes munkáit. Érdemes játszani, ezzel ajándékcsomagot is nyerhetünk!

Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria  Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítása, ahol már elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is. Ezen a felületen 10 magyar festményt ismerhetünk meg mélységeiben egy interaktív bemutató során. A felület segítséget nyújt abban is, hogy az adott festményt miként lehet feldolgozni a közoktatásban a történelem, a magyar nyelv és irodalom, valamint a vizuális kultúra órákon.

Legyél te is műalkotás! játék
Forrás: szepmuveszeti.hu
#Múzeum otthonról: a Ludwig Múzeum

A múzeum épp mostanában nyitotta volna meg a Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítását, ezzel mondhatni elég jól rátapintott a mostani helyzetre. A Ludwig Múzeum blogján egy érdekes interjút olvashatunk a kurátorral, de a tárlattal kapcsolatos anyagok is hamarosan elérhetővé válnak. Addig is, amíg ezek között szemezgethetünk, érdemes böngészni a The Dead Web – The End című kiállítás anyagában.

Április 4-én Facebookon követhettük a Könyves Magazin x Ludwig Lounge online különkiadását, amelyen Orvos Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és Valuska László beszélgettek. A témák között szerepelt a lassúság mint a kritikus gondolkodás egy fajtája, szóba került, hogy hogyan lassult le hirtelen az életünk, mit tanulhatunk ebből hosszútávon. Ez a felvétel is visszanézhető. Sajnos a múzeumnak a 2019. évi Velencei Képzőművészeti Biennále anyagát, Waliczky Tamás Képzelt kamerák című nagysikerű kiállítását bemutató tárlatát is idő előtt be kellett zárnia, azonban azt egy virtuális túra keretében – szöveges tartalmakkal dúsítva – most újra bejárhatjuk.

Julien Boily: Memento Vastum
Forrás: ludwigmuseum.hu
NonStop Nemzeti Múzeum és tagintézményei

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításait most a szobánkból is bejárhatjuk: sétát tehetünk bennük részletesen vagy megismerhetjük az egyes tárlatok kiemelt műtárgyait. A múzeumban dolgozók ezekhez különféle oktatási anyagokat is készítettek mindenféle korosztály számára. A Betűk című kiállítás egy alternatív látogatói útvonal, amely a láthatóvá tett kulturális emlékezet, az írásbeliség nyomait kutatja. Az intézmény nyilvánossá tette A Pokol Bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban című kézikönyvét és a Kötődések alternatív útvonal sétáló füzetét is tárgyképekkel, leírásokkal, rejtvényekkel. Szabadon böngészhetünk a Magyar Nemzeti Múzeum Kincsei című és a régészeti adatbázisban egyaránt vagy olvashatunk az intézményben zajló tudományos munkáról az MNM most indult szakmai blogfelületén. A Magyar Nemzeti Múzeum YouTube csatornáján beszélgetések, előadások és a kiállításokhoz készült tartalmak lettek hozzáférhetők.

A MNM tananyagainak egyik kockája
Forrás: mnm.hu

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum A járványok világa címmel szakmai blogot indított, ahol a járványok történetéről, a ragályos betegségekről, a velük szemben alkalmazott védekezési módokról olvashatunk. És persze megjelennek a múzeum gyűjteményének ritka becsű, olykor meghökkentő tárgyai is ezen a felületen. A blogbejegyzések mellett több járvány- és gyógyszerészettörténeti minisorozat fut a Facebook oldalukon.

#múzeumozzaszobádból – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Az MKVM is nagyszerű segédanyagokkal segíti a digitális oktatást. Tankockákat készítettek a LearningAppson, Youtube-on pedig a múzeum munkatársai felvételeit lehet meghallgatni a reformkori Pest-Budáról, a kávéházak történetéről, a kereskedelemről és a vendéglátásról. Ezekhez különféle játékok és feladatlapok is kapcsolódnak. Lehet böngészni a műtárgyak és kiadványok között is, valamint barangolni lehet számos virtuális kiállításban is. A múzeum szakmai blogján a háttérben zajló aktuális projektekről, kiállításokról, valamint a munkatársak aktuális kutatásairól mesélnek a posztok. 

Virtuális kiállítások – Műcsarnok

A Műcsarnok rengeteg kiállítását tette online bejárhatóvá. Youtube csatornájukon interjúk és a kiállításokhoz kapcsolódó felvételek láthatók. E kiállításokról mi is beszámoltunk, például itt és itt.

Országos Színháztörténeti Múzeum online

2010-ben a Színészmúzeum földszinti terei alaposan átalakultak, de egy virtuális kiállításban végigbarangolható az egykori tárlat. Hangos-képes illusztrációkkal idézik meg Jászai Mari, P. Márkus Emília, Bajor Gizi és Gobbi Hilda emlékét. Az emeleten látható állandó kiállítás hangos tárlatvezetés tartalmai is elérhetők, amelyeken Fullajtár Andrea színművésznő vezet végig a színházi előadás születését bemutató A kulisszák között című kiállítás legizgalmasabb műtárgyain. A Youtube-csatornán sok színházi szakmai beszélgetés, konferencia felvétele tekinthető meg, sőt a rendkívüli közönségsikert arató bábszínház nagy részletességgel kidolgozott bábjai is megismerhetők a Bábgyűjtemény internetes adatbázisában.

Capa Központ online

A Capa Központ 2013-as megnyitása óta megrendezett összes kiállítás és esemény megtalálható a honlapuk archívumában. A kiállításokhoz kapcsolódva meghívók, kurátori szövegek, kiadványok, megnyitóbeszédek, megnyitó- és enteriőrképek, sajtómegjelenések, egyéb plusz tartalmak váltak elérhetővé, az események többségéről képek, egy részükről videó is készült. A Youtube csatornán megnyitók, performanszok, előadások, prezentációk, interjúk és beszélgetések láthatók. A blogfelületükön az intézmény kiállításaihoz, eseményeihez kapcsolódó tartalmakat osztanak meg.

Legutóbbi kiállításaikról itt és itt írtunk.

Az Iparművészeti Múzeum a Google Arts&Culture felületén
Bejárható múzeumok a Google Arts&Culture-on

Egy korábbi cikkben már szóltunk arról, hogy a világ legnagyobb múzeumai virtuálisan bejárhatóvá váltak, de ne feledkezzünk meg a hazai intézményeinkről sem, amelyek egy részét szintén bebarangolhatjuk a Google felületén. Vagy böngészhetünk a gyűjteményében és megnézhetjük a korábbi kiállításaik tárgyanyagát. Ezen a platformon elérhető a BTM – Kiscelli Múzeum, a BTM – Aquincumi Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a régóta zárva tartó Iparművészeti Múzeum is.

A világ múzeumaiban tehető virtuális barangolásról itt írtunk.

A rovat további cikkei