fbpx

Hamarosan indul a Friss Hús – Filmeket ajánlunk

Június 2. és 8. között érdemes a Toldi mozi és a jubileumot ünneplő Friss Hús szabadtéri helyszínei felé venni az irányt, ugyanis végre újra megnézhetjük az elmúlt időszak legjobb rövidfilmjeit. Ajánlónk a magyar versenyprogram alkotásaiból.

Erős nemzetközi mezőnnyel, megújult arculattal és tematikus blokkokkal, különleges helyszínekkel, valamint egy időtálló, a fesztivál programfüzetét felváltó kiadvánnyal készül a Friss Hús csapata a tizedik alkalommal megrendezett eseményre. A Friss Hús nemcsak a tehetséges filmrendezőknek, hanem a jelen és közeljövő színészeinek is a legfontosabb bemutatkozási fóruma: a cannes-i és annecy-i versenyfilmek mellett tehát izgalmas színészgárdát is láthatunk a programban.

A kisebbik rossz

Jacques ámokfutásával már sokszorosan díjnyertes Horesnyi Máté a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció alapszakán diplomázott 2018-ban, majd az intézmény mesterszakán folytatta tanulmányait. 2021-ben lett kész a nem egészen tízperces A kisebbik rossz, mely monológjainak és dialógjainak alapját Hazai Attila novellái adták. A három szálon futó történet a félreismerhetetlenül kelet-európai emberi kapcsolatokra fókuszál egy téren és időn kívüli, erősen kontrasztos, abszurd, mégis ismerősnek ható világban.

Ártatlan szemmel

Az Aranyélet színészeként ismertté vált Olasz Renátó rövidfilmje is felkerült a Friss Hús magyar versenyprogramjának terítékére. Az Ártatlan szemmelben két párkapcsolati dráma fut egymással párhuzamosan, egy dolog köti össze őket, a gyerekkérdés. Bár talán több is, ami közös: rettegés az elköteleződéstől, a felelősségvállalástól, a magánytól, egymástól és önmaguktól. Képtelenek együtt élni, képtelenek őszintének lenni, ami összekötné őket, szét is zilálja. A 29 perces alkotás főszereplői Waskovics Andrea (Jövő szerdánNagykarácsony) és Orbán Levente (KojotHasadék). 

Hajszálrepedés

Első ELTE-s alkotásként jutott be Szelestey Bianka Hajszálrepedés című rövidfilmje a 75. cannes-i fesztivál filmes egyetemek legjobbjait felvonultató, La Cinef elnevezésű programjába. A Friss Húson közvetlenül a cannes-i világpremier után nézheti meg a magyar közönség a 21 perces alkotást, melyben Lenkének (Kurta Niké) szembe kell néznie azzal, hogy barátja, Áron (Váradi Gergely) nyolc év után úgy dönt, épp egy családi vacsora előtt szakít vele. Az első látásra talán hirtelennek tűnő eseményről aztán kiderül: már rég nem volt tökéletes köztük a kapcsolat. Belső feszültségek, sokáig elnyomott problémák, ha úgy tetszik, hajszálrepedések válnak láthatóvá a szemünk előtt.

Intermission

 A X. Friss Húson mutatja be legújabb filmjét a Symphony no. 42-vel Oscar-shortlistig jutó Bucsi Réka is: az Intermission című ötperces az animációs rendező korábbi műveihez hasonló szürreális hangulatot ígér. Az ötperces film vizuális vers a mozdulatlan mozgásról, élő vonalakról, a rajzolásról és a repetitív alkotói folyamatról. Két rövidfilm között az Intermission a régi mozizási hagyományt megidézve, egy rövid animált pihenőt hív be újra a moziba.

Az elveszíthető dolgok szeretete

Az elveszíthető dolgok szeretete, Ladányi Jancsó Jakab húszperces közérzetfilmje a fiatal generációt állítja középpontba, a főszerepben Szőke Abigéllel (Akik maradtakA besúgó) és a tavaly Ezüst Medvét nyert Kizlinger Lillával (Rengeteg: Mindenhol látlakBallagási cipő). A filmben megismerjük Adélt, egy Z generációs tinédzsert, aki saját identitását keresve feszegeti határait. Barátja, Marci tipikus óriáscsecsemő, aki még inkább önpusztító viselkedésbe hajszolja a lányt. Mindketten az intimitást keresik, miközben képtelenek kifejezni a szeretetüket.

Miért horgasztod le a fejed?

A magyar versenyprogramban láthatjuk Bethlenfalvy Péter tizenöt perces alkotását, a Miért horgasztod le a fejed? című rövidfilmet. A történetben a végletesen elveszett Tamás irigykedni kezd testvérére, Ábelre, aki elhunyt nővérük temetésén megkapja azt a törődést és figyelmet, amelyre Tamás mindig is vágyott. Most is kirekesztve érzi magát a gyász által létrehozott közösségből, ami szélsőséges tettekre sarkallja. A kisfilm a bibliai Káin és Ábel történetének átirata.

Amok

Az idei versenyfilmek között három alkotás is a legfontosabb animációs seregszemlére, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválra kapott meghívást. A hazai közönség így még a nemzetközi premier előtt láthatja Turai Balázs Amok című, magyar–román koprodukcióban készült animációs alkotását, mely a 2019-es Friss Hús pitchfórumának nyertes filmterve volt. A történetben, miután egy rejtélyes balesetben Clyde egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Klíma

Szabó Márton István 18 perces alkotásával szerepel a magyar versenyfilmek programjában a Friss Húson. A Klímában megismerjük Annát és Bálintot, akik vakrandin vesznek részt egy erre szakosodott laborban, valamikor a jövőben. A két fiatalnak rá kell jönnie, hogy a párválasztást még Sári, a szakértő mesterséges intelligencia sem könnyítheti meg számukra.

A X. Friss Húsra egy időtálló, minőségi filmes kiadvány is készül, amely részleteiben dolgozza fel a fesztivál kínálatát, illetve tágabb perspektívában, szakmai érvényű cikkekben tárgyalja a kortárs rövidfilm jelenlegi helyzetét, valamint a filmművészet jövőbeli lehetőségeit, szerepét.

A fesztivál programját, filmjeit a fesztivál weboldalán böngészhetjük. Érdemes átnézni és naprakésznek lenni, biztosan mindenki talál magának kedvére valót. Kivel találkozunk június elején?

Nyitókép: Az elveszíthető dolgok szeretete

A rovat további cikkei