Vonzó egyetemek, sikeres fiatalok és erős nemzet a cél – jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter szerdán Sukorón, a 48. Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) megnyitóján.

Hankó Balázs. Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Hankó Balázs. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Hankó Balázs az EFOTT-ot fiatalos, lendületes fesztiválként jellemezte, majd jelezte, a kormány azért dolgozik, hogy vonzóvá, vonzóképessé tegye az egyetemeket. Ehhez versenyképességre, identitásőrzésre és közösségépítésre van szükség. A magyar felsőoktatási intézmények egyre jobbak, már 12 van közülük a világ top öt százalékában, továbbá 2,1 százalékpontot javult a magyar innovációs képesség, amelynek alapjai az egyetemek.

A kulturális és innovációs miniszter az identitásőrzés kapcsán arról beszélt: az EFOTT-nak 48 éves történetével és mindazzal, amit a zene terén tesz, fontos szerepe van a magyar kultúrában. A közösségépítés kapcsán pedig megjegyezte: csak az elmúlt tíz évben 867 ezres volt az egyetemisták közössége, és az EFOTT nemcsak a mai mintegy 310 ezres egyetemistatáborra, hanem a családokra, a korábbi egyetemistákra is gondol.

L. Simon László, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy ez a tizedik EFOTT megszakítás nélkül a Velencei-tónál, azaz otthonra talált a korábbi vándorfesztivál. Továbbá kitért arra, hogy elkészült a sukorói tópart kormányzat által támogatott fejlesztési terve, és bátorította a fesztiválozókat, ismerjék meg a Velencei-tó kulturális és természeti kincseit is.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke hangsúlyozta, hogy az EFOTT a közösségek találkozásának helyszíne, a fesztivál ereje pedig a hallgatóktól jön. Rácz Ervin, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta: házigazdaként intézményük jelmondatához – tehetség, siker, közösség – hűen szervezik programjaikat. Ezeket az innovatív szemlélet, a fenntarthatóság és a digitalizáció köré csoportosítják majd.

Lasztovicza Gábor fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón közölte: sok újítással készültek, amelyek abban segítenek, hogy a felsőoktatást a közösségépítés szemszögéből ismerjék meg a fesztiválozók. A látogatókat mintegy négyszáz program várja napközben is a sporttól a kultúrán át számos területen.

A szerdán kezdődött és négy napon át tartó EFOTT-on fellép mások mellett T. Danny, a BSW, a Valmar, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Carson Coma, a Wellhello, Beton.Hofi, Krúbi, a Pogány induló, Manuel, Horváth Tamás, a Parno Graszt, a Follow The Flow, Byealex és a Slepp, Majka, az Aurevoir, az Ivan & The Parazol, a Punnany Massif, a Honeybeast, Dzsúdló, Azahriah, a 4S Street, a Margaret Island, a 30Y, Korda György és Balázs Klári, az Irie Maffia, valamint a Bohemian Betyars.