A díjjal azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai. Idén Kelemen Kristóf író, dramaturg, rendező; Kis Hajni filmrendező; Pallag Márton színművész; Sodró Eliza színművész; Waskovics Andrea színésznő és Szenteczki Zita rendező érdemelte ki az elismerést.

A Takarékbank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek idén 62 jelöltet állítottak. Közülük választotta ki az öttagú szakmai zsűri – Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója – azt a hat fiatal tehetséget, akik elnyerték a „legjobb a legjobbak közt” címet.

„Nem könnyű ez a szakma, mostanában pedig még nehezebb. Egy láthatatlan ellenség miatt bezárkóztunk, de sok fiatal művész a modern technika vívmányait felhasználva visszacsempészte az életünkbe a kultúrát.  Az online jelenlétnek azonban megvannak a maga korlátai: a közönség és a művészek közötti láthatatlan interakciókat az internet nem tudja pótolni. A színház- és filmművészet még átmenetileg sem létezhet közönség nélkül, a színházcsinálóknak állandó, szoros kapcsolatot kell ápolniuk a publikummal” – mondta az ünnepségen Vida József. Hozzátette: „évtizedek óta támogatjuk a tehetséges fiatalokat, de erre a támogatásra most nagyobb szükség van, mint eddig bármikor.”

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal jutalmazzák azokat a fiatal, harminc év alatti tehetségeket, akik korosztályukon belül a jók között is a legjobbak. A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarék Csoport pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

Idén tizenharmadik alkalommal adták át a Junior Prima díjat színház- és filmművészet kategóriában, az idei jutalmazottakkal együtt már 95 fiatal magyar tehetség kapta meg az elismerést.