A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban – jelentette be Szabó Tibor, a teátrum igazgatója.

65003698693cfcf1fb5c7f83.jpg
Taven Baxtale! Fotó: Gorácz József

Szabó Tibor úgy fogalmazott: a különböző színházi formákat kívánják megmutatni az érdeklődőknek a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is segítségül hívó színpadi produkciókig.

Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a színházi fesztivál egyik kiemelkedő eseménye annak a tavasztól őszig tartó, Érezd Szombathelyt! elnevezésű, kulturális, idegenforgalmi és gasztronómiai rendezvényeket felvonultató sorozatnak, amelyet még 2020-ban indítottak a város önkormányzatának kezdeményezésére és támogatásával.

A Határvonalak Színházi Fesztivál nyitónapján a Weöres Sándor Színház diákstúdiósai Örkény István egyperceseiből adnak elő a stúdiószínpadon. Ugyanezen a napon egy Vecsei H. Miklós által írt és rendezett esten Cseh Tamásra emlékeznek életének és dalainak felidézésével a nagyszínpadon, a színház Krúdy Klubjában Weöres Sándor verseiről és szombathelyi kötődéséről folytatnak irodalmi beszélgetést, Pop up címmel pedig egyesélyegyenlőségi plakátkiállítás-sorozat is indul.

Május 31-én a közönség a Fitos Dezső Társulat Taven Baxtale! című táncszínházi előadását láthatja, amely a hajdan vándor életmódot folytató cigánysághoz köthető mesterségeket mutatja be a tánc sajátos eszközeivel. Szintén aznap a Márkus Emília teremben mutatják be Légrádi Gergely Fekete-fehér című monodrámáját Göttinger Pál előadásában, Ujj Mészáros Károly rendezésében.

Június 1-jén a nagyszínpadon a Radnóti Színház művészeinek előadásában mutatják be a Nagy Péter István által rendezett,  A vége című darabot, amelyet Bartis Attila regényéből írt Mikó Csaba. Ugyanezen a napon a Márkus Emília színpadon a Forte Társulat előadásában a Borbély Szilárd által írt és Horváth Csaba által rendezett Akár Akárki című zenés produkciót láthatja a fesztiválközönség.

Június 2-án vasárnap a Weöres Sándor Színház társulatának közreműködésével gálaműsor keretében adják át a Holdbeli csónakos díjat, amelyet a színház legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtó színészének és háttérdolgozójának ítélt oda a társulat, illetve átadják a közönségdíjat is.