Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.

Berecz Mihály és Somlai Petra. Fotó: Pilvax Films
Berecz Mihály és Somlai Petra. Fotó: Pilvax Films

Az immár hagyományosnak számító nyári programsorozaton ezúttal is a történetileg tájékozott előadásmód kiváló hazai és külföldi képviselői fognak fellépni. Az első, júliusi Haydn–Mozart-hétvégén Haydn-szimfóniákkal és Mozart zongoraversenyeivel indul a nyári koncertszezon Eszterházán Berecz Mihály és Somlai Petra billentyűs művészek és a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában.

A következő hétvégén az Orfeo Zenekar mellett színpadra lép társegyüttesük, a nemzetközi hírű Purcell Kórus, amely elismert szólisták – Kalafszky Adriána, Thurnay Viola, Bárány Péter, Borka Ákos, Komáromi Márton és Melkovics Zoltán – segítségével szólaltatják meg Haydn és a nagy eszterházai előd, Gregor Joseph Werner műveit. Ezt követően ismét Berecz Mihály és Somlai Petra játékát élvezhetjük: négykezes és kétzongorás estjeiken ismét Haydn és Mozart művei jutnak főszerephez.

A harmadik hétvége a kamarazenéé: a Németországból érkező Grundmann Quartett játssza Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert és Druschetzky műveit, majd egy igazi bécsi klasszikus műsorral érkezik Paulik László (hegedű) és Balog József (fortepiano). Kettősük a vasárnapi koncerten kiegészül Börzsönyi Máté kürtművésszel, így felcsendülhet többek között Brahms Esz-dúr triója is.

Augusztus 9. és 11. között két alkalommal hallhatjuk Balázs János zongoraművész játékát – ezúttal fortepianón. Szólóestjén felcsendül Beethoven Patetikus és Holdfény szonátája is, Horti Lillával pedig egy színes dalesttel örvendeztetik meg a közönséget. A hétvégét a Máté Balázs vezette Aura Musicale együttes fellépése zárja: Haydn és Anton Kraft művei mellett Werner Zenei kalendáriumából kínálnak ízelítőt a hallgatóság számára.

A Németországban élő magyar szoprán, Kovács Ágnes és partnere, az elismert „dalzongorista”, Hilko Dumno a következő hétvége főszereplői: pénteki és vasárnapi dalestjeik műsorát Haydn, Süssmayr, Mozart és Schubert műveiből állították össze. Szombaton Tóth-Vajna Zsombor előadásában szólal meg Haydn jól ismert A Megváltó hét utolsó szava a kereszten című művének billentyűs változata – közreműködik Kiss Dávid soproni költő.

A sorozat utolsó hétvégéje a Capella Savariáé – Joseph és Michael Haydn, Mozart, Johann Christian és Wilhelm Friedemann Bach szimfóniái mellett felcsendül Mozart D-dúr fuvolaversenye Bertalan Andrea elődásában. Emellett meghallgathatjuk Kalló Zsolt és Papp Rita révén Haydn F-dúr kettősversenyét, míg a szerző G-dúr hegedűversenyét Kalló Zsolt adja elő.

A sorozat együttműködő partnere az Eszterháza Közhasznú Nonprofit Kft., a koncertek helyszíne pedig a fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme.

További részletek itt.