Augusztus 27., csütörtök – Ibsen újragondolva

Az elmúlt évad egyik kiemelkedő előadása A vadkacsa a Miskolci Nemzeti Színházban. Rusznyák Gábor rendezése az eredeti darabból, az Ibsen-dráma ihlette filmből és a színészek ötleteiből gyúrta össze ezt az időtlen változatot, amelynek erőssége a kiváló színészi alakítások sora.

Augusztus 28., péntek – a Győri Nemzeti Színház Budapesten

Agatha Christie fordulatokban bővelkedő történetével, a Váratlan vendéggel érkezik a Városmajori Szabadtéri Színpadra a győri társulat. Forgács Péter rendezése a vidéki színházak előadásait felvonultató szemlében kapott helyet, és garantáltan izgalmas estét ígér.

Augusztus 29,. szombat – Szétszakított szabályok a Budapest Music Centerben

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából számos koncertet szerveznek idén, noha művei egyébként is a leggyakrabban játszott alkotások közé tartoznak. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje a Budapest Music Centerben ezúttal a kései életmű ritkábban hallható darabjait veszi górcső alá, Hámori Máté karmester szakmai kommentárjával.

Augusztus 30., vasárnap – Bondoró Kapolcson

Cimbaliband

A Bondoró Fesztivál színes kavalkádjában utcaszínház, koncertek, fényfestés is helyet kap, de a legfontosabb, hogy lehetőséget teremt találkozásokra, beszélgetésekre. Vasárnap a nagyszínpadon a Cimbaliband, majd Müller Péter Sziámi And Friends és az Oláh Gipsy Band muzsikál, de lesz – többek közt – gólyalábas parádé, csángóföldi pajzán mesék és Fabók Mancsi Bábszínháza is.

Augusztus 31., hétfő – Esti Kornél a Kobuciban

Szövegcentrikus, alternatív rockzene – így jellemzi a Kobuci kert ismertetője az Esti Kornél zenéjét. A zenekart a hazai könnyűzenei életet ismerőknek már rég nem kell bemutatni, végre újra közönség előtt léphetnek fel – ezúttal az óbudai szabadtéri helyszínen.

Szeptember 1., kedd – Váradi László a Bartók Emlékházban

Junior Prima díjas fiatal művészek lépnek fel az MVM Bartók Béla Emlékházba szervezett sorozatában. Kedden Váradi László zongorázik, Beethoven-, Schubert- és Liszt-művek csendülnek fel.

Szeptember 2., szerda – Egy komcsi nyanya panaszai

Dan Lungu román szerző első, magyar nyelven megjelent regénye a kilencvenes években játszódik. Egy nyugdíjas fémipari szakmunkásnő meséli el életét, sok humorral és iróniával. A drámává alakított történet vezérfonala a népszerű sztereotípia: „az előző rendszerben jobb volt”. Csoma Judit egyszemélyes előadását, az Egy komcsi nyanya vagyok! című darabot a Katona József Színház Sufnijában láthatjuk.

Nyitókép: Bondoró fesztivál