Szeptember 24., csütörtök – Shakespeare az A38-on

A PesText irodalmi fesztivál számos remek programot kínál szeptember 25-ig. 24-én az A38 Hajóra is érdemes lesz ellátogatni este a Shakespeare LIVE-ra. A zenével vegyített felolvasás középpontját a Tilos az Á Könyvek gondozásában megjelent Hogyne szeretnélek! című kötet adja, mely Shakespeare Papolczy Péter által újrafordított szonettjeit is tartalmazza. A zenei részt a WH formáció képezi, mely a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A formáció tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői: Sena Dagadu, Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. Papolczy Péter fordításkötetéből Szalay Henrietta és Molnár György olvas fel.

Szeptember 25., péntek – Kicsengetés, PLACCC 2020

Forrás: a PLACCC Facebook oldala

Péntekre Somló Dávid projektjét ajánljuk azoknak, akik Budapesten járnak. Somló Dávid interdiszciplináris alkotó, aki az elmúlt években egy különleges formanyelvet hozott létre, amely a hordozható hangszórókon megszólaló éteri hangterek és a szociális dinamikákra reflektáló, egyszerű térbeli mozgások interakcióira fókuszál. A PLACCC Fesztivál Re:walking the city programsorozatának részeként Somló Dávid lassan sétálva, 3 órán keresztül fog csengetni egy előre pontosan meghatározott belvárosi útvonalon, amihez bárki csatlakozhat. A séta során különböző hangú csengőkön játszanak, megváltoztatva a városi hangképet, „húzva” maguk után a hangot. A séta a Sándor-palotától indul.

Szeptember 26., szombat – Liszt Fesztivál a belvárosban

Kalocsay Károly

A három hangversenyből álló budapesti Liszt Fesztivál első eseményén orgonahangversennyel várják a látogatókat a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.
A szeptember 26-án este kezdődő koncerten Kalocsay Károly orgonaművész szólaltatja meg a templom 1932-ben készült Rieger orgonáját. Egyebek mellett a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című darab és a Christus oratórium ikonikus tétele hangzik el az egyház megalapításáról. 

Szeptember 27., vasárnap – Johanna Szegeden

Jeanne d’Arc történetét szinte mindenki ismeri: a százéves háború idején állt a francia nép élére az angolok elleni küzdelemben, gyerekkorától voltak látomásai. Miután a frontról érkezett hírek megerősítették a jóslatait, a fiatal lány engedélyt kapott, hogy csatlakozzon a sereghez és páncélt viseljen. Az angolok fogságába került, Rouen városában boszorkányként vádolta meg az egyház, tizenkilenc éves volt, mikor elítélték és máglyára küldték. Ötszáz évvel később, 1920-ban avatták szentté. A darab a Mohácsi testvérek rendezésében, Kovács Márton zenéjével kerül színpadra a Szegedi Nemezti Színházban Johanna, avagy maradjunk már emberek címmel.

Szeptember 28., hétfő – Szentesi Éva Pécsen

Fotó: Máté Péter / Libri Kiadó

Pécs Traccs című, legújabb beszélgetősorozatának első vendége Szentesi Éva lesz szeptember 28-án, hétfőn az E78-ban, a Zsolnay Negyedben.
A nyíltságáról és karcos iróniájáról ismert bloggerből lett online újságíró Szentesi izgalmas személyiség, igazi „self-made woman”. Kendőzetlen nyíltsággal beszél a legfontosabb társadalmi problémákról és élethelyzetekről is.

Szeptember 29., kedd – Horvát Lili új filmje Debrecenben

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjének világpremiere a 77. Velencei Filmfesztiválon volt, és a film azóta nagy sikerrel szerepelt Észak-Amerika legrangosabb filmfesztiválján, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is. A világ vezető sajtóorgánumai – többek között a Variety, az Indiewire és a Rolling Stone magazin – is a legnagyobb elismeréssel beszélnek a fiatal rendező alkotásáról, melyben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. A film szeptember 24-től 22 magyar város mozijaiban látható, 29-én a debreceni közönség is megnézheti az Apolló moziban.

Szeptember 30., szerda – Péterfy Bori a Budapest Parkban

Péterfy Bori a karantén adta szabadidőt kreatívan töltötte: Tövisházi Ambrussal közösen írták nemrég megjelent hetedik nagylemezüket, a Szikrát. Szeptember 30-án egy kis létszámú klubkoncerten találkozhatunk a Péterfy Bori & Love Banddel a szabad ég alatt, hogy elbúcsúztathassuk a nyarat, egyúttal pedig köszönthessük az őszt.

Péterfy Borival készült interjúnkat itt olvashatjátok, Tövisházi Ambrussal pedig itt beszélgettünk.

Nyitókép: Johanna, avagy maradjunk már emberek, forrás: a Szegedi Nemezti Színház Facebook oldala