Hogyan fogadja be Bukta Imre festőművészt és barátait Vöröstó? Miként születik meg egy kórusmű előadása a Szent Mauríciusz Kolostor zeneszerető közösségei és a világ egyik vezető barokk együttesének közös alkotófolyamatában? November 24-én este a Capa Központban megtudhatjuk.

Rendhagyó találkozás keretében Bukta Imre Kossuth-díjas képzőművész Horváth Csaba rendezővel és Vikman Pállal, az Orlando Énekegyüttes kórusvezetőjével fog beszélgetni. Kortárs fotográfusok osztják meg, milyen volt a kultúra születését nyomon követni, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi és Závada Péter pedig a fotósorozatokhoz készült műveiket olvassák fel Vázsonyi János improvizációs kíséretével. Az ingyenes esten borkostoló keretében a kortárs művészeteknek otthont adó helyszínek vendégszeretetéből is ízelítőt kaphatunk.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjának egyik célja, hogy a régió rejtettebb településein összekapcsolja a kortárs művészet jól ismert szereplőit és a helyi alkotókat. A régiós kezdeményezések közül kiemelkedő a Kultháló VEB2023 projekt, ami 11 bakonyi és Balaton-felvidéki bázison a kultúra passzív befogadása helyett a tevékeny részvételt emelte fókuszba. Helyi alkotókhoz vagy közösségekhez a kortárs művészet jól ismert szereplői érkeztek vendégségbe, hogy közösen valami újat hozzanak létre. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ felkérésére öt tapasztalt fotós – Barakonyi Szabolcs, Hajdú D. András, Horváth Katalin Fanni, Mohai Balázs és Oláh Gergely Máté – vállalkozott arra, hogy fényképezőgéppel a kezében nyomon követi ezeket a találkozásokat, megpróbálva tetten érni és megmutatni azokat a pillanatokat, amikor a művészet születik.

November 24-én a Capa Központ Rendezvénytermében a Közös többszörös – Tapasztalatok a Bakony-Balaton művészeti életéből című eseményen művészek, fotósok és a program szervezői osztják meg egymással és a közönséggel tapasztalataikat, betekintést adva a máskor rejtett pillanatokba. Beszélgetések, felolvasások, zenei improvizáció és borkostoló hívja közös gondolkodásra a résztvevőket. Az est moderátora Winkler Nóra.

Részletes program itt olvasható.

A képen Bukta Imre. Fotó: Barakonyi Szabolcs