Hargita megyében Bakalja és a kaláka fogalma mára már összekapcsolódott. Gábor Dénes pajtatulajdonos elmeséli, hogyan és miért.

„A helyieknek sokat jelent Bakalja. Ide jövünk kaszálókalákára, ide jövünk népzenét hallgatni, táncolni” – mondja Gábor Dénes pajtatulajdonos, akinek régi álma volt egy olyan próbaterem, ahol saját tánccsoportját is oktathatja. Sokan segítettek ennek megvalósításában: a Folk Csűr Egyesület két éve vásárolta meg az erre alkalmas épületet, kalákában lebontották, majd közösen építették fel mostani helyére, Bakaljára, Csíkszentkirálytól két kilométerre, a csíkszentimrei Büdösfürdő felé.

A hagyományőrző programok új központja lett mostanra a csűr. Rendeztek már itt lovasnapokat, szekeres ügyességi versenyt, tánctábort, táncpróbákat, kaszálókalákát, koncerteket. A programok körüli tennivalókat, az előkészítést pedig a közösség együtt végzi. Van, hogy akár harmincan is dolgoznak egy-egy ilyen alkalommal. Így már – ahogy ők fogalmaznak – maga a kaláka is olyan, mint egy kisebb táncház.