A hétvégén lezajlott az első Veszprém-Balaton Filmpiknik. Az ingyenes vetítéseken az elmúlt időszak válogatott magyar filmjeit lehetett megnézni Veszprémben és Balatonfüreden, öt különböző helyszínen. A háromnapos esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program első saját rendezvényeként debütált. Veszprémben a Szentháromság tér, a Hangvilla, az Expresszó és az Óváros tér, míg Balatonfüreden a Tagore sétány, a Vaszary Villa és a Balaton mozi várta az érdeklődőket. A rendezvénynek közel nyolcezer látogatója volt.

Az eredetileg júniusra tervezett Filmpiknik ugyan több hónapos késéssel startolt, de szerencsére a „kínálat” igen változatos volt. Az elmúlt évek magyar filmterméséből válogatva állt össze a vetített filmek listája, melyeken dokumentum- és animációs filmek, nagyjátékfilmek, kisjátékfilmek, tévéfilmek és nagy klasszikusok is szerepeltek. A gyerekekkel érkezőknek sem nagyon kellett gondolkodni, merre induljanak. Jankovics Marcell restaurált János vitéze mellett a KEDD animációs műhely is kétórás összeállítással képviseltette magát, melyben régi és új kedvencek is felbukkantak.

Muszatics Péter, a Filmpiknik programigazgatója múlt heti interjúkban elmondta, az eredetileg tervezett programokhoz képest kénytelenek voltak kicsit egyszerűsíteni, így erre a három napra most afféle főpróbaként tekintettek. Sok tervük van a következő évekre vonatkozóan. Szeretnének majd több, premier előtti vetítést, szakmai programokat, és mindenképpen hangsúlyt fektetnek a későbbiekben is a helyszínül szolgáló régiónak is, amely most is kapott egy blokkot a filmek között.

Vetítés a Szentháromság téren

Szerintünk az említett „főpróba” sikeres volt, és a helyszín valóban megérdemli, hogy külön említést tegyünk róla: a két gyönyörű város tökéletesen alkalmas arra, hogy egy minden szempontból szuper filmes rendezvénynek adjon otthont a továbbiakban is. Veszprémbe megérkezve rögtön magával ragadott egy sajátos érzés, mely a város bármelyik utcájának macskaköveiből éppúgy szivároghatott belém, mint a remek vetítőhelyszíneken töltött órák alatt.

A Filmpiknik nyitófilmjét, a Bagota Béla rendezte Valant a veszprémi Vár Szentháromság terén vetítették, ahol a film után a közönség több alkotóval is találkozhatott. Uugyanígy közönségtalálkozóval kötötték össze, és ezen a gyönyörű téren játszották le Tóth Barnabás Akik maradtak és Deák Kristóf Foglyok című alkotását is.

A programban számos sikeres magyar film szerepelt még a tavalyi évből, így a Bodzsár Márk által rendezett Drakulics elvtárs, Hartung Attila FOMO – Megosztod és uralkodsz című filmje és Kárpáti György Mór nagyjátékfilmje, a Guerilla is, valamint A létezés eufóriája Szabó Rékától. A sort még hosszasan folytathatnánk további tévé-és kisjátékfilmekkel, dokukkal és animációs alkotásokkal, de talán nem szükséges.

A szabadtéri vetítések mind teltházasak voltak, sőt volt – mint például Bujtor István A Pogány madonna című klasszikusa –, amit a kordonokon kívül, állva néztek az emberek.

A füredi Balaton moziban vetítették Marton Endre 1961-es remekét, a Katonazenét, melyet a Filmarchívum nemrégiben teljes körűen restaurált annak Kossuth-díjas operatőre, Hildebrand István közreműködésével. A 4K-s felújítás – melyet a film abszolút „megérdemelt” – egészen új élménnyé tette ezt a klasszikust, hiszen ilyen formában még nem láthattuk.

A Magdolna vetítése a Hangvillában
Fotó: Kovács Bálint

Nem láthattuk még korábban a Buvári Tamás által rendezett történelmi drámát, a Magdolnát sem. A film egy szigligeti születésű lány, Bódi Mária Magdolna két napját mutatja be: egyet 12 éves korából, egyet pedig 23 évesen, amikor a második világháború utolsó napjaiban egy orosz katona lelőtte. A vértanúhalált halt lány egész élete alatt másokon segített, így a róla készült film is szeretetről, szolidaritásról, empátiáról szól: egy elhivatott, jólelkű lány küzdelméről és tragikus haláláról. A fiatal Magdolnát Buvári Villő, a felnőttet Nagy Katica alakítja. Szirtes Edina Mókus lüktető dallamai szinte végig feszültségben tartják a nézőt, Magdolnával együtt éljük át a félelemmel átitatott háborús napot. „Mikor megismertem a történetet, kettős érzelmeim, gondolataim támadtak. Magdolna hétköznapi lány, így felesleges egy nagy hőst bemutatnunk. Aztán tovább gondolkodtam: Magdolna több volt, Magdolna egy közülünk, de mégsem az” – mondta el a premier előtt Buvári Tamás.

Fotó: Szabó Miklós

A filmek mellett szakmai programokra is ellátogathattak a résztvevők: a Vaszary Villában Till Attila vezetésével Mozi a járvány idején címmel tartottak konferenciabeszélgetést, melyen a szakma képviselőivel igyekeztek válaszokat találni az elmúlt időszakban több szempontból is megváltozott, átrendeződött filmes helyzet aktuális és fontos kérdéseire.

Az esti kikapcsolódásra is gondoltak a résztvevők: az Óváros téren este hattól szólt a zene és koncertek is voltak, pénteken például a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek zenéit jegyző VAN Filmzenekar lépett fel.

VAN filmzenekar

Annyi biztos, hogy mi élveztük a főpróbát, megszerettük a várost, a helyeket, és örömmel néztük meg újra – vagy először – a programban szereplő magyar filmeket. Reméljük, jövőre még több premierrel és még színesebb programokkal vár majd a Veszprém-Balaton Filmpiknik. Mi izgatottan várjuk.

A nyitóképet Szabó Miklós készítette.