Immáron az ötödik alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált. Milyen újdonságokra számíthatunk az idén?

Minden évben arra törekszünk, hogy egyedi fejlesztésű irodalmi programokat találjunk ki, mert a Margón mindig a szövegből indulunk ki, ahhoz találjuk ki a megfelelő eseményt. Palya Bea verses nyitókoncertjét A nő című lemeze köré építettük fel, bevonva költőket és slammereket, akik új dallal és közös együttműködésekre készülnek, izgalmas lesz. A jól ismert Rájátszásban új párok mutatkoznak be: a zenészek közül Szabó Benedek, Vitáris Iván, Korbucz Szonja és Nagy István lépnek fel, míg a költők között Áfra János, Fehér Renátó és Kemény Zsófi.

Margo1

Nagyon várom A vers vagyok című Petri-emlékestet, amin arra vagyunk kíváncsiak, hogy tudunk párbeszédbe lépni a 15 éve elhunyt költő életművével: Kemény István, Kemény Lili, Erdős Virág, Závada Péter, Győrfi Kata, Simon Márton és Kukorelly Endre írnak Petri költészetével párbeszédbe lépő műveket.

Nagy öröm számunkra, hogy idén a lengyel tényirodalom meghatározó alakjait fogadhatjuk, köztük Lidia Ostałowskát, akinek regénye, az Akvarellek most jelenik meg, súlyos és borzasztó érdekes történet. A tényirodalom a legkedveltebb műfaj Lengyelországban, az újságírás és a szépirodalom határait feszegeti.

Megtisztelő, hogy a 10 éves Aegon-díj ünnepléséből mi is kivehetjük a részünket, és a Dumaszínházban igazmondó monológokra látjuk vendégül a tíz év győztesei közül ötöt: Barnás Ferenc, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Péterfy Gergely és Spiró György. Tizenöt perc, papír nélkül!

Az idén is nagyon készülünk az Irodalom Éjszakájára, most kevesebb helyszínen, de több íróval jelentkezünk (felolvas például: Nádasdy Ádám, Ugron Zsolna, D. Tóth Kriszta, Kollár-Klemencz László vagy Kötter Tamás), hogy jobban bejárhatóak legyenek a távolságok. Az Irodalom Éjszakáját a Toldiban a Words Are Melodies koncertje zárja.

Margo3

Egészen különleges párosításokkal is készülnek, de a Margó egyébként sem mondható egy hagyományos irodalmi fesztiválnak.

Minden programunk összeállítása során arra törekedtünk, hogy a látogatók minél több sehol máshol nem látható produkcióval találkozhassanak. A Margó olyan kulturális fesztivál, ami azt igyekszik bizonyítani, hogy a filmtől a táncon át a képzőművészetig mindennek lehet az alapja az irodalom. Olyan jó lenne, ha a magyar irodalomról valami aktuális, kortárs, szórakoztató, elgondolkodtató és hozzánk szóló dolog jutna az eszébe, és nem az elérhetetlenség és érthetetlenség.

Mi okozta a legnagyobb kihívást a szervezés során? Mik a terveik a jövőre nézve?

Az utóbbi hónapokban rengeteg időt töltöttünk azzal, hogy kitaláljuk, merre haladjon tovább a Margó, mert mi szeretnénk megőrizni a bátor ötletkavalkádot, miközben érzékeljük, hogy egyre komolyabb elvárásokkal nézünk szembe. Ez lesz az ötödik Margó, szépen fejlődik, viszont vannak régóta a falra írt terveink: szeretnénk több külföldi szerzőt, illetve elindítanánk az elsőkönyvesek elismerésére létrehozott Margó-díjat. Szeretnénk kihasználni, hogy a Margó Irodalmi Fesztivál sok olvasót ér el, és ezt a figyelmet szeretnénk az induló szerzők népszerűsítésére, támogatására irányítani.

Egy kis ízelítő: