A formabontó irodalmi esemény izgalmas utazást ígér európai, izraeli, török történetekbe, közös és egyéni szigetek megtalálásához. A felolvasásoknak a Déri tér, a Reviczky-házak néven ismert Belvárosi Alkotóműhely épülete, a Református Kollégium belső kertje, az egykori Verestorony (ma Üvegpiramis), a kultikus hellyé váló Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó ad otthont.

Varga Klári évek óta a programsorozat elkötelezett híve, a színművész népszerűsítette már a lengyel, a szlovén, az osztrák irodalmat is az elmúlt évek estéin. Az Irodalom éjszakája számomra igazi intellektuális kaland. Randevú 25 szerzővel, 25 kultúrával. Mindegyik belesodor a maga világába, és külön fűszere ezeknek az estéknek, hogy mindez személyes hangvételű. Mintha a barátainkkal egy kávézóban vagy a kert végében beszélgetnénk” – avat be az irodalmi esték titkába a színművész.

Az élő felolvasásokra 8 (az első napon 9) szabadtéri helyszínen párhuzamosan kerül sor 19:00–21:30 között. A szervezők esőhelyszínt is biztosítanak. Minden helyszínen egy adott szerző művének 10-15 perces részlete hangzik el 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 órai kezdéssel.  Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt, így az Irodalom éjszakája különlegességeként mindenki maga állíthatja össze a saját irodalmi barangolásának útvonalát mindhárom estére. A programon való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

Új színekkel bővül az irodalmi paletta

Az Irodalom éjszakája programját az idén először gazdagítja ukrán irodalmi részlet. „A legkevesebb, amit szervezőként a közelben zajló háborúra reagálhattunk, az volt, hogy díszvendégként meghívtuk szomszédainkat” – hangsúlyozta Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője, az Irodalom éjszakája projektvezetője. A magyar olvasók számára olykor egzotikusnak ható ázsiai irodalmat a japán szöveg mellett ez évben először dél-koreai szemelvény is megidézi.

​Részletes információk itt.