Idén harmadik alkalommal rendezik meg a nemzetközi rangú sorozatot, ezúttal április 27. és május 15. között. Az idei fesztiválprogram az európai jazzt helyezi a középpontba.

Bill Evans. Fotó: Kleb Attila
Bill Evans. Fotó: Kleb Attila

Idén 18 helyszínen szólal meg a jazz április 27. és május 15. között Budapesten számos helyszín, művész és kulturális intézet összefogásában. Húsz ország több mint 200 művésze lép fel a fesztivál közel 90 koncertjén. A harmadik alkalommal megrendezett kerülő Jazzfest Budapest nemzetközi rangú sorozatot hoz létre a fővárosban évről-évre. Az idei fesztiválprogram az európai jazzt helyezi a középpontba részben az EU-hoz való csatlakozás 20. évfordulója alkalmából, amelyre Oláh Krisztián Junior Prima Díjas művész új művet komponált. A Ludus Europae a fesztiválon hangzik el először 27 művész közreműködésével.

A fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része, programja a művész-kurátorok javaslatai alapján áll össze. A fesztivál kurátorai ismert hazai művészek, akik a nemzetközi jazzéletben is otthonosan mozognak: Lukács Miklós Liszt- és Erkel-díjas cimbalomművész, Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas fúvós művész, Oláh Krisztián Junior Prima díjas zongoraművész-zeneszerző és Mogyoró Kornél, többszörösen az év legjobb ütőhangszeres művészének választott jazz-zenész.

Wayne Shorter a legendás jazz-szaxofonos így magyarázta a jazz lényegét: „A felhők csak egyszer lebegnek ugyanabban a mintázatban.”  Kevésbé költőien azt is mondhatta volna, hogy a jazz-zene egy estéről estére, a színpadon megszülető csoda!

„A JazzFest Budapestet 2022-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy ebben a városban is számos színpadon megszülessen ez a csoda, végre legyen Budapestnek is egy igazi, nemzetközi rangú jazzfesztiválja. Hiszünk ugyanis a valódi értékekben, az értékteremtésben. És hiszünk abban is, hogy az igazi kulturális értékeket nem maszatolhatja össze politika, közéleti viták tömkelege, a valódi kulturális értékek nem lehetnek sem jobb- sem baloldaliak. A kultúra mindenkié, mindannyiunké.

A zenére és azon belül a jazzre ez különösen igaz, hiszen az egész műfaj a nyitottságról, szabadságról, a be- és elfogadásról szól. Arról, hogy odafigyelünk a másikra, együttműködünk vele, tudjuk, mikor kell megszólalnunk, és azt is, hogy mikor kell csendben maradnunk, a háttérből segítve zenésztársunkat. Hogy az éppen akkor megszülető „felhő a legszebb mintázatú legyen”… A fesztivál alapításakor is az volt a célunk, hogy összefogásra ösztönözzük a szakmát, a szervezőket, a lehetséges koncerthelyszíneket és a zenészeket. Az összefogás az, ami erőt ad. Az induláskor 12, idén már 18 helyszínen szólal meg a jazz. Köztük számos különleges programhelyen, és többször meglepő időpontban is” - mondta Kleb Attila alapító-igazgató.

A Jazzfest Budapest különleges hajnali koncerttel veszi kezdetét a Filozófusok kertjében április 27-én reggel 5 órakor a négy kurátor közreműködésével. Többek között elhangzik itt egy olyan új mű is - Oláh Krisztián szerzeménye, - amelyet ezután minden fesztiválon továbbgondolnak majd a művészek, átadva a stafétát évről évre.

„Ebben az esztendőben az európai jazzt helyezzük fókuszba, egyrészt az EU-hoz való csatlakozás 20. évfordulója miatt, másrészt pedig az igazán izgalmas dolgok most már egyre inkább ezen a kontinensen történnek. Az évfordulót egy különleges koncerttel ünnepeljük, Oláh Krisztián erre az alkalomra komponálta a Ludus Europae című művet, amelynek az ősbemutatójára április 30-án kerül sor 27 művész közreműködésével, valamint Snétberger Ferenccel és a SUB.LAB.PRO táncosaival a Merlin Színházban.” Előtte a Nemzetközi Jazznap alkalmából a Városháza Parkban már délutántól kezdve szabadtéri koncertek lesznek, fellép Kjetil Mulelid Triója (N) és a Nikol Bóková Quartet (CZ), majd sor kerül egy nagyszabású gálára a hazai jazzélet kiválóságaival, valamint a Kossuth- és WOMEX Életműdíjas Lakatos Mónika közreműködésével.

A rendezvény számos koncertjén zenélnek együtt külföldi és hazai muzsikusok. Színpadra lép  mások mellett Mario Biondi, Bill Evans, Victor Wooten, Rymden, Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, Kézdy Luca, Gyémánt Bálint és Dés László is.

Részletes program itt.