Japán tíz éven belül megnégyszerezi, azaz 118 milliárd dollárra (mintegy 425 000 milliárd forint) növeli manga-, anime- és videojáték-exportját a tokiói kormány szándékai szerint.

shutterstock_2324354947 (1)x.jpg
Az animékben bíznak

Japán az anime és a manga, vagyis az animációs filmek és képregények exportjának éllovasa, ahol olyan nagysikerű videojáték-sorozatok készültek, mint a Super Mario és a Final Fantasy. Az ország gazdasági vezetői immár hivatalosan is a félvezetőiparral azonos gazdasági húzóágazatnak tekintik a kreatív szektort. A Menő Japán című, kedden bemutatott stratégia szerint 2022-ben az animékkel és mangákkal kapcsolatos bevétel 4700 milliárd jent (mintegy 11 000 milliárd forint) tett ki, miközben mikrochipek exportjából 5700 milliárd jent (132 000 milliárd forint) profitált a japán gazdaság.

A bemutatott kormányzati dokumentum szerint az elmúlt években a mangáknak és animéknek rendkívül fontos szerepük volt abban, hogy külföldi fiatalok érdeklődni kezdtek Japán iránt.

A japán kormány tervei szerint a kapcsolódó iparágakkal együtt, mint a turizmus és a ruházati szektor, a videojátékok, animék és mangák 2033-ra akár 50 000 milliárd jen (116 000 milliárd forint) külföldről származó bevételt is termelhetnek a japán gazdaságnak.

A Menő Japán stratégia megjegyzi, hogy ennek érdekében azonban a kormánynak fokozattan fel kell lépnie a tartalmakat illegálisan terjesztő hálózatok és a kalózkodás ellen, amihez nemzetközi együttműködésre van szükség.