Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Kaposfestet, ezúttal augusztus 12. és 18. között. Az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseménye idén is számos meglepetést tartogat. A jubileumi rendezvényen visszatérnek az elmúlt évek legnépszerűbb előadói, de új művészeket is megismerhet a közönség.

Pusker Júlia és Szűcs Máté. Kép forrása: Kaposfest
Pusker Júlia és Szűcs Máté. Kép forrása: Kaposfest

Számos, nemzetközi szinten ismert művész ellátogat hazánkba a fesztivál alkalmából, köztük a Latin Grammy-díjra jelölt zongoraművésznő, Edith Peña, a formabontó párizsi zongoravirtuóz és zeneszerző, Lucas Debargue, valamint a népszerű hegedűművész-tanár, Kirill Troussov. Visszatér a fesztiválra továbbá Alekszej Volodin, akit kimagasló zenei érzékenységgel és technikai perfekcionizmussal jellemeznek, ahogy a világjáró hegedűs, Alexandra Conunova is, akit a sajtó generációjának egyik legtehetségesebb hegedűseként mutat be.

A magyar zenei élet élvonalából Várdai István és Baráti Kristóf mellett fellép a Junior Prima díjas Pusker Júlia, a bázeli Zeneművészeti Főiskola professzora, Fejérvári Zoltán, Kristóf Réka szoprán és Szűcs Máté brácsaművész.

Sárközy Lajos a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként is színpadra áll, valamint bemutatja legújabb kvartett formációját. A fiatal generációt a világhírnév előszobájában lévő kínai csellista, Li La, a Junior Prima díjas Magyar Valentin, Hartmann Domonkos, Abouzahra Amira, valamint hat fiatal norvég művész képviseli majd.

A koncerteken a világ leghíresebb hangszerészmestereinek (Stradivari, Guadagnini, Guarneri) vonós hangszereit hallhatják az érdeklődők, melyeket egy külön előadás keretében be is mutatnak majd a hallgatóságnak a művészek. A legnagyobb szerzők kamarazenei remekművei mellett hagyományosan zeneirodalmi ritkaságokat is előadnak a fellépők a fesztivál koncertjein.

A kamarazenei hangversenyeken kívül a szervezők számos kísérőprogrammal várják a látogatókat. A rendezvény fő helyszíne a kaposvári Szivárvány Kultúrpalota lesz, de a város más pontjain is lesznek programok, például a köztereken és a belváros templomaiban. A rendezvény házigazdája Bősze Ádám zenetörténész, aki a fesztivál során több önálló programmal is jelentkezik.

A részletes program és a fellépők névsora a fesztivál honlapján elérhető.