Világhírű zenekarok, sztárszólisták, a hazai művészeti élet legjobbjai és a közkedvelt fesztiválok is helyet kapnak a Müpa műsorán. Megünneplik Fischer Ádám 75. születésnapját, a Talamba 25., a Vujicsics együttes 50. évfordulóját.

kelemen_snétberger.jpg
Snétberger Ferenc és Kelemen Barnabás

Az Európai Hidaktól a világzenéig 

Hagyományaihoz híven idén is jazzel búcsúztatja a nyarat a Müpa: a JazzTime fesztivál keretében Jazz Side Story Symphonic címmel Szőke Nikoletta, Gájer Bálint és a Danubia Zenekar ad közös koncertet, Kozma Orsi Csillogó fekete lemezeken című estjén magyar popdívák dalait hozza el, míg a spanyol multiinstrumentalista, Andrea Motis a Csapó Krisztián Quintet partnereként nyűgözi le a közönséget.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 2013-ban indult tematikus fesztiválja, az Európai Hidak idén ősszel a brüsszeli művészeti élet kiválóságait csábítja Budapestre. A Brussels Jazz Orchestra & Philip Catherine, Bert Joris, David Linx, a Zap Mama, Selah Sue, a Gaïsha és a TaxiWars koncertjein túl kiállítás és belga kapcsolódású kultfilmek vetítései színesítik a programot.   

A legendás amerikai jazzdobos, Brian Blade korábban Wayne Shorter és Brad Mehldau oldalán lépett fel a Müpában, 1998 óta létező Fellowship Band nevű saját formációjával – amelyben Kurt Rosenwinkel gitározik – azonban most először zenél a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A magyarországi szerb és horvát falvak szájhagyomány útján megőrzött népzenéjét a szélesebb közönséggel megismertető és megszerettető legendás együttes, az idén ötven éve alakult Vujicsics jubileumi koncertje a Balkán és a mediterrán vidék népzenei és régizenei tradícióiból kiinduló zenei utazásra invitál, az útitársak között megtaláljuk mások mellett a Söndörgő együttest, Farkas Zoltán Batyut és Lukács Miklós cimbalomművészt is.

A hazai pop-rock színtér előadói különleges koncertekkel készülnek. Érkezik a Honeybeast, a Cinema Trip címet viselő koncertjük egyik érdekessége a színpad hátsó részét félkörívben kitöltő, a dalok valós és képzeletbeli helyszíneit megjelenítő, 3D-hatást keltő vetítés lesz. A Hiperkarma akusztikus koncertjén az eddig megjelent dalok közül huszonnégy lesz hallható kamarazenei átiratban.

A klasszikus műfajok világsztárjai

A klasszikus zenét kedvelők számára is bőven tartogat örömteli eseményeket az őszi-téli időszak. A Philip Glass Ensemble két koncerttel készül: a kísérletező szellemű rendező, Godfrey Reggio Koyaanisqatsi – Kizökkent világ és Naqoyqatsi – Erőszakos világ című filmjéhez komponált alkotásokat két egymást követő szeptemberi estén élvezheti – ráadásul utóbbit itthon először – a közönség.

A világhírű Kossuth-díjas karmester, Fischer Ádám szeptemberben tölti be 75. életévét, e jeles évfordulót a Müpában, Haydn-, Richard Strauss- és Wagner-művekkel ünnepli Magdalena Anna Hofmann, Schöck Atala és a Magyar Rádió Művészeti Együttesei társaságában.

Kerek jubileumra készül a historikus régizene egyik legkiemelkedőbb képviselője, a holland karmester, csembaló- és orgonaművész, Ton Koopman is, aki éppen idén 80 éves. Ünnepi turnéjára saját együttesei, az Amszterdami Barokk Zenekar és Kórus kísérik, Händel Eszter című oratóriumának címszerepében Julia Lezsnyeva lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára.

A 25 éve alakult Talamba Ütőegyüttes születésnapi műsorában nem csupán Muszorgszkij idén 150 éves legendás művének, az Egy kiállítás képeinek 21. századi feldolgozását vezetik elő, az est második részében pedig Sena Dagaduval és a Cantemus Vegyeskarral egészülnek ki.

Korunk egyik legkeresettebb operaénekese, a Salzburgtól Bécsig, Párizstól New Yorkig ünnepelt Elīna Garanča estjén francia operák és spanyol zarzuelák részletei, valamint nápolyi dalok mellett Berlioz, Massenet, Saint-Saëns, Lecuona és ifj. Johann Strauss zenekari darabjai csendülnek fel Karel Mark Chichon vezényletével.

A nemrégiben elhunyt Eötvös Péterre koncerttel emlékeznek: a komponista műveiből a hazai jazzélet kiemelkedő művészeinek előadásában hallhatnak válogatást az érdeklődők. Az estén egy ősbemutató is elhangzik: a 2002-es, Jean Genet drámája alapján írt opera, a Le Balcon zenéjéből készült zenekari szvit hangszerelését Fekete-Kovács Kornél készítette.

A világ egyik legrégebbi együtteseként jegyzett Drezdai Staatskapelle új művészeti vezetőjével, Daniele Gattival érkezik, vendégként pedig korunk egyik legelismertebb hegedűvirtuóza, Frank Peter Zimmermann csatlakozik hozzájuk. Novemberben visszatér a Müpa közönségének egyik legkedveltebb karmestere, Philippe Herreweghe, hogy saját műhelyei, a Collegium Vocale Gent és az Orchestre des Champs-Elysées élén Beethoven műveit vezényelje, szólistaként Kristian Bezuidenhout, a régi billentyűs hangszerek specialistája működik közre. Mikko Franck és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara a romantika három arcát mutatja meg Berlioz, Csajkovszkij és César Franck egy-egy művén keresztül, a szólista Hilary Hahn hegedűművész lesz. A karácsonyi ünnepek közeledtével érkezik az 1670-es alapítású Cambridge-i St John’s College Kórusa Christopher Gray vezényletével. 

Az évad művészei

Hagyományaihoz híven a Müpa idén is bejelentette az évad művészeit. Az intézmény ezúttal két merőben eltérő stílusban alkotó, kivételes személyiséget választott a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Snétberger Ferenc jazzgitáros, zeneszerző és zenei tehetséggondozó, valamint az ugyancsak Kossuth- és Liszt-díjjal kitüntetett Kelemen Barnabás hegedűművész személyében. A következő időszakban mindkettejükkel több alkalommal találkozhat a közönség.  

Tánc- és újcirkuszi produkciók

A Pécsi Balett Faust, az elkárhozott címmel mutatja be a budapesti közönségnek új táncdrámáját, a Recirquel látványos cirque danse előadásai közül továbbra is látható lesz az IMA, októbertől pedig már az újjászületés mítoszát kutató vadonatúj előadás, a Paradisum várja az érdeklődőket.

Családi és ifjúsági programok

Az Operamatiné sorozat keretében visszatér sokak kedvence, a Szaffi, a Matinékoncertek sorában Európa ízei kerülnek terítékre, míg a karácsonyi időszakban ismét a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemes című színpompás táncjátéka kerül műsorra.