Barcelona jelképén több mint 140 éve folyamatosan dolgoznak: 1882-ben tették le a templom alapkövét, Antoni Gaudí egy évvel később kapta a tervezési megbízatást, élete utolsó 14 évében csak ezzel foglalkozott.

A felkérést eredetileg Francisco de Paula del Villar, az egyházmegye építésze kapta, aki a korabeli előírásoknak megfelelően neogótikus stílusban tervezte meg a templomot. Technikai jellegű problémák, a túl magasnak talált anyagköltségek miatt azonban visszavonták tőle a megbízást, és  egy évvel később felkérték az akkor 31 éves, diplomáját alig négy éve megszerző, addig csak kisebb épületeken dolgozó Antoni Gaudít.

Gaudí egészen más víziókkal és ambíciókkal vágott neki a munkának, és 1914-től élete végéig, 1926-ig csak a Sagrada Famílián (teljes nevén A Szent Család engesztelő templomán) dolgozott. Sírja itt, a kármeli Szent Szűz kápolnában található. Halála óta hét építész vezette a projektet, amely egészen 2019-ig illegálisan zajlott. A hatóságok 2016-ban fedezték fel az anomáliát, és három évvel később adták át a hivatalos engedélyeket.

A templomot az elmúlt 140 évben folyamatosan építik, bár a spanyol polgárháború jelentős károkat okozott (1936-ban Gaudí kriptában kialakított műhelyét teljesen feldúlták a partizánok, tervrajzokat és fotókat égettek el, gipszmaketteket semmisítettek meg), és egy hosszabb, hat hónapos szünetet is tartottak a koronavírus-járvány alatt, 2020 márciusa és októbere között.

2005-ben A születés kapuja felőli homlokzatot és a kriptát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította, a templomot 2010-ben XVI. Benedek pápa emelte basilica minor rangra.

A katalán modernizmus jelképének számító, gótikus, szecessziós és kubista elemeket egyénien ötvöző templomnak három homlokzata, 11 kapuja, 18 tornya van (ami a 12 apostolt, a 4 evangélistát, a Szűzanyát és Jézus Krisztust szimbolizálja), melyek közül a legalacsonyabb 98 méter, a legmagasabb pedig ha elkészül, 172,5 méter lesz, rajta egy 17 méter magas kereszttel, és ezzel megelőzi a jelenlegi rekordert, az ulmi székesegyházat. A tornyok magasságát úgy tervezte meg a mélyen vallásos Gaudí, hogy azokat messziről is látni lehessen, de a templom ne legyen magasabb a környező hegyeknél, azaz az ember műve ne magasodjon Isten munkája fölé. A Sagrada Família a szabad szemmel nem látható, legmagasabb részein is gazdagon díszített, amit a tervező azzal magyarázott, hogy bár az ember nem, de Isten azt is látja.

shutterstock_2163690845.jpg
Fotó: Shutterstock/Vunav

 

Barcelona jelképét, Spanyolország legnépszerűbb látnivalóját két év múlva, Antoni Gaudí halálának centenáriumán adják át, erősítették meg az építkezésért felelős hatóságok. A következő fontos állomás 2025-ben a Mária mennybemenetele kápolna elkészülte lesz, ezt követően a Jézus Krisztus-torony befejezésével zárul az építkezés.