Novemberben visszatér a nagy sikerű Textúra összművészeti előadás-sorozat a megújult Szépművészeti Múzeumba. A helyszín a régi, a cél változatlan: képzőművészet, irodalom és színház találkozásából születő izgalmas előadások.

Baán László

A kiindulópont: kortárs magyar szerzők a múzeum gyűjteményének egy-egy inspiráló alkotásáról írnak szövegeket. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetjük meg színművészek tolmácsolásában, öt esti előadáson.

Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Galériában bemutatott, kifejezetten magyar képzőművészetre fókuszált estjeit felváltják a nemzetközi alkotásokat is középpontba helyező, antik és régi korok műtárgyaira alkotott írások előadásai. Baán László, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy mind a Textúra, mind a gyermekeknek szóló Mini Textúra igen nagy népszerűségnek örvend. „Lesz Textúra, míg előre látunk” – jelentette ki.

Baán László és Valló Péter

A különleges összművészeti élmény egyik „felelőse” idén Valló Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Radnóti Színház főrendezője, aki így fogalmazott: „A Textúra a válasz arra a kérdésre, hogy hogyan lehet hidat verni korok, művészeti ágak, múlt és jelen közé.”

Az idei évadban külön figyelmet szentelnek a zenének, valamint igyekeznek közelebb maradni a képekhez, műalkotásokhoz, hogy a nézők egy komplettebb, sűrűbb élménnyel térhessenek haza.

Szent Jeromos a cellájában

Idén először lép fel hosszabb jelenetben egy gyerekszínész. A Textúra első előadásán, melyen Dragomán György Zebracsont című művét viszik a múzeum „színpadára”, ebből adott elő szerdán egy jelenetet Bagi Marcell. A mű a Szent Jeromos a cellájában című flamand festmény alapján készült, Marcell pedig arról mesélt a festmény előtt egy asztalon ülve, állva, olykor pedig alóla kikukucskálva, hogy hogyan változik ő és a nagypapája oroszlánná, amikor játszanak. Már a rövid bemutató is meghatározó élmény, nem sokáig kell gondolkodnunk, hogy érdemes-e megnézni az egész előadást.

Bagi Marcell

Az írók a múzeum legismertebb műveiből kaptak hetet, hogy azok kortárs és friss, akár provokatív megközelítésben új értelmezést nyerjenek. A művek – mind időben, mind térben – végigvezetnek a Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményein, az irodalmi, színházi parafrázisok pedig újra ráirányítják a figyelmet a klasszikus művészet kincseire és arra, hogy igen is hordoznak még jelentést a mai ember számára is.

Az idei évadban Dragomán György mellett Durica Katarina, Szabó T. Anna, Szilasi László, Térey János, Totth Benedek és Tóth Krisztina vetett papírra egy-egy alkotást.

Az évad színészei Bagi Marcell, Dénes Ábel, Kócsó Bertin, Hegyi Barbara, Sodró Eliza, Józsa Bettina, Hartai Petra, Bán János, Trokán Anna, Borbély Alexandra​, Olasz Renátó és Schell Judit.

Az előadásokról itt tájékozódhatnak.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond