fbpx

Kreatív? Európa? Igen!

Jelenleg Európa GDP-jének 4.4 százaléka, munkaerejének 3.8 százaléka származik a kulturális szektorból. Ezek a számok lehetnének magasabbak is. Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosaként célom, hogy segítsem a tagállamokat, hogy jobban ki tudják használni a kulturális és kreatív szektorban rejlő potenciált, hiszen ez ötvözi a művészetet, az üzletet és a technológiát, megoldást nyújthat mindazokra a kihívásokra, amelyekkel Európa szembenéz.

A Kreatív Európa Program éppen erre hivatott. Ez az egyetlen olyan program az EU-ban, amely támogatja a kulturális, kreatív és audiovizuális ágazatokat, összefogja a művészeket és a kultúra irányítóit minden tagállamból, és segíti a közös, határokon átívelő projektek és az interkulturális dialógus megvalósítását. A program célja megteremteni és elfogadtatni azokat az értékeket, amelyek mélyítik és erősítik az európai integrációt.

A 2014-2020-as időszakban a Kreatív Európa Program teljes költségvetése közel 1,5 milliárd euró; 250 000 művész és kulturális szakember, 4500 könyvfordítás, 2000 mozi és 800 film részére nyújt finanszírozást.

creative_europe

A Program két alprogramot tartalmaz: a Kultúra alprogram az előadó- és vizuális művészeteknek, a kulturális örökség megőrzésének és más hasonló területeknek ad támogatást ? 454,8 millió eurós keretből – a MEDIA alprogram pedig a moziknak és az audiovizuális ágazatoknak nyújt finanszírozást – 818 millió eurós költségvetésből. Emellett a horizontális intézkedéseket és egy későbbi pénzügyi garanciaeszközt egy új kulturális-kreatív ág támogat.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól látható, hogy az aktívan pályázók és a győztes pályázók köre többnyire a nyugati és déli országok közül kerülnek ki. A Duna-menti régióban Szlovéniából érkezik a legtöbb sikeres pályázat, míg Magyarország főleg a műfordító területen ér el jó eredményeket. Anélkül, hogy részletes elemzésbe kezdenénk, elmondhatjuk, hogy a sikeres pályázás egyik kulcsa lehet, ha megosztjuk eddigi tapasztalatainkat.

Ehhez nyújt kiváló platformot május 28-29-én a budapesti Kreatív Európa workshop, ahol a Duna-menti régió kulturális és kreatív szektorban dolgozói találkozhatnak. A workshop során lehetőség nyílik megismerni az európai és nemzetközi kihívásokat, trendeket. Fontos, hogy lássuk azt is mire van szüksége a szakmának, hogy tudjuk mi az igény olyankor, amikor kreatív Európáról beszélünk.

A kulturális és kreatív szektor fellendülésének és sikerének egyik elengedhetetlen eleme a kapcsolatépítés, innováció. A lehetőség tehát adott, csupán nyitottság kérdése, hogy éljünk is vele.

 

Szerző: Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa

A rovat további cikkei