fbpx

Kulturális elismeréseket adtak át Budapest napján

Elismeréseket adott át Karácsony Gergely főpolgármester a főváros napján, november 15-én.

Karácsony Gergely az ünnepségen azt mondta, emlékezni és emlékeztetni kell mindenkit arra, hogy Budapest az a kivételes európai főváros, amelyet nem uralkodói hatalom hozott létre, hanem éppen annak ellenére jött létre és szerezte meg fővárosi jogát.

Azt hangsúlyozta: amit 146 évvel ezelőtt küzdöttek ki magunknak a városlakók, azt most is képesek megvédeni, „mert senki, de senki nem leckéztetheti meg, végképp nem büntetheti meg” a budapestieket azért, mert felelősen kifejezték demokratikus akaratukat.

Cserhalmi György és Vadász György

Kitért arra is, hogy az elismeréseket még az előző főpolgármester, Tarlós István javaslatára szavazta meg a korábbi közgyűlés. Mint mondta, teljes szívéből gratulál a díjazottaknak, mert hite szerint „semmiféle politikai távolság nem írhatja felül a tiszteletet és a megbecsülést, amelyet a teljesítmény és az erőfeszítés megérdemel”.

Pro Urbe Budapest Díjban részesült − a Budapest életében jelentős szerepet betöltő, a városnak dicsőséget szerző teljesítménye elismeréséért − mások mellett Keresztes Ildikó, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, kétszeres eMeRTon-díjas előadóművész, Révész Sándor, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, eMeRTon-díjas előadóművész és Vadász György DLA Kossuth-, Ybl Miklós-, Prima Primissima és Steindl Imre-díjas építész, a Nemzet Művésze.

Karácsony Gergely és Balázs Péter

Budapestért Díjban részesült többek között nak 22 kitüntetettje volt: Auguszt Olga cukrászmester, Babákné Kálmán Mariann, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kölcsönzési és Raktári Osztályának nyugalmazott vezetője, Balázs Péter színművész, színházigazgató, Bálint Imre építész, Cserhalmi György színművész, Gémes Lajosné Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, karnagy, Keleti Éva fotóművész, Martonosi György dobművész, Máté Bence természetfotós, Ónodi Szabó Lajos okleveles építészmérnök, Szikora Róbert előadóművész, az R-GO együttes vezetője és Tordai Teri színművésznő.

A rovat további cikkei