A becsült összegnél sokkal magasabb áron, 1,932 ezer euróért (728,6 millió forintért) kelt el vasárnap a Párizs melletti Fontainebleau-ban I. Napóleon egyik híres, kék, fehér és piros színű kokárdával díszített fekete, kétszarvú filckalapja.

A vásárló személyazonosságát vagy állampolgárságát nem hozta nyilvánosságra az árverést rendező Osenat aukciósház. Az árverés nagy érdeklődést váltott ki, és „az egész világból vonzotta a gyűjtőket”. Az aukciósház saját rekordját döntötte meg: 2014-ben 1,844 millióért adta el a francia császár egyik kalapját.

A vasárnap elárverezett kalapot nyilvános kiállításon mutatták be, és az eladási árat 600 ezer és 800 ezer euró közöttire becsülték. A kalap kikiáltási ára 500 ezer euró volt. Ennél négyszer magasabb áron kelt el végül az árverésen, néhány nappal a Napóleon életéről szóló film bemutatása előtt. A nagy költségvetésű alkotásban a császárt Joaquin Phoenix Oscar-díjas amerikai színész alakítja.

A császári fejfedőket lajstromba vevő Yves Moerman belga szerző szerint a vasárnap elárverezett kalapot Napóleon (1769–1821) „a Császárság középidejében viselte” – közölte az Osenat ház. 15 év alatt Napóleonnak körülbelül 120 kalapja volt, ezek közül időről időre felbukkan egy-egy az árveréseken. A korábbi rekordert, a monacói hercegi család gyűjteményéből származó kalapot 2014-ben egy dél-koreai üzletember vásárolta meg. 2018-ban egy másik kalap, amelyet a De Baecque és Társai szerint a császár a waterlooi csatában viselt, 350 ezer euróért talált gazdára Lyonban.

A vasárnap elárverezett kétszarvú kalap a tavaly elhunyt Jean-Louis Noisiez-nak, a GSF vállalat alapítójának gyűjteményéből került piacra. A kétszarvú kalapot Pierre-Quentin-Joseph Baillon szállásmester készítette, aki 1806-tól dolgozott a császárnak. Szakértők szerint a kokárdát Napóleon a Földközi-tengeren, Elba szigetéről visszatérőben tűzte rá 1815. március 1-én. A kalap a 19. század végéig a Bonaparte-család tulajdonában volt, majd különböző gyűjtők vásárolták meg. A dél-franciaországi Salon-de-Provence-ben lévő Musée de l’Impériben is kiállították.

Nyitóképen Napóleon kalapja az Osenat aukciósházban. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP