Natalie Zemon Davis

A zsűri indoklása szerint a 81 éves Natalie Zemon Davis “munkáiban megmutatja, hogyan lehet egyedi eseményeket úgy elmesélni és elemezni, hogy közben feltáruljanak a mélyebb történelmi folyamatok, a gondolatok és a cselekvés hátterében meghúzódó minták”. A díjat odaítélő bizottság szerint Davis az egyik legkreatívabb ma író történész, akinek munkája fiatal történészek egész nemzedékét inspirálja, és előrelendíti a különböző tudományterületek közötti termékenyítő kapcsolatokat.

A detroiti születésű Natalie Zemon Davis a Torontói Egyetem tanára, szakterülete a kora újkori európai történelem. Korábban éveken át a Princeton Egyetemen oktatott, itt ma professzor emerita státust élvez. A Life of Learning című előadásában saját személyes történetén keresztül mutatja be a történész szakma fejlődését. A Culture and Identity in Early Modern Europe (1500-1800) című tanulmánykötettel tanítványai, kollégái, barátai reflektálnak mentalitástörténeti munkásságára. A  Martin Guerre visszatérése című könyvéből film is készült 1982-ben.

A díj honlapján olvasható hozzászólásában Davis “decentralizáltnak és pluralistának” nevezte felfogását, amelyben “az, hogy mi történik egy nő műhelyében, egy falusi ember kunyhójában vagy egy nyomdában, éppannyira számíthat, mint egy királyi tanácsban meghozott döntés vagy egy teológiai fakultás ülése”.

A díjat a norvég kormány 2003-ban alapította a humán- és társadalomtudományok, a jogtudomány és a teológia terén elért eredmények elismerésére, a 2002-ben matematikusok számára létrehozott Abel-díj kiegészítéséül. A díj névadója Ludvig Holberg 1684 és 1754 között élt norvég filozófus, történész, drámaíró.

A Holberg-díjat tavaly Ian Hacking kanadai filozófus – ugyancsak a Torontói Egyetem tanára – nyerte. 2005-ben Jürgen Habermas német szociológust, filozófust tüntették ki az elismeréssel.