A Várkert Bazár legújabb kiállítási helyszínén mutatkoznak be a Derkó tavalyi képzőművészeti ösztöndíjasai. A tárlaton 26 kiemelkedő tehetségű, harmincöt év alatti kortárs alkotó műveit láthatjuk.

A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj közel hetven éve nyújt anyagi és szakmai támogatást a 35 év alatti, kiemelkedő tehetségű művészeknek. Ma a rangos elismerést minden évben 26 fő kaphatja meg, egy alkotó legfeljebb háromszor nyerheti el. A pályázatokat minden évben egy tíz főből álló szakértői kuratórium bírálja el. A pályázat az alkotómunka anyagi feltételeinek támogatásán túl hozzájárul a művészi utánpótlás mindenkori kvalitásának és relevanciájának bemutatásához is.

Az ösztöndíjasok többsége a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, vagy más hazai vagy külföldi művészeti felsőoktatásban vett részt. Szakmai képzettségük közös jellemzője, hogy a legtöbben számos nemzetközi kortárs művészeti rezidenciaprogramban is részt vesznek. A kiállító művészek többsége már pályájuk elején aktívan bekapcsolódik a hazai múzeumok és vezető galériák kiállítási programjába, és a műkereskedelem szereplői is mindig nagy figyelemmel kísérik munkásságukat. Mindez nem véletlen, mivel a Derkó egyfajta minőségjelzőként is működik.

A tavalyi ösztöndíjas év lezárását ünneplő tárlat keretében 2023. augusztus 4.–szeptember 20. között bemutatott alkotásokat lenyűgöző részletgazdagság és megrendítő érzékenység jellemzi. A művek arra ösztönzik a látogatókat, hogy más szemmel nézzenek a világra. A festmények és szobrok mellett nagy méretű grafikákkal és interaktív installációkkal is találkozhatunk az újonnan létrejött YBL6 kiállítótereiben, amely a nevében is emléket kíván állítani a 19. századi Magyarország és egyben a Várkert Bazár kimagasló építészének, Ybl Miklósnak.

A Várkert Bazár épületegyüttesét nemcsak iparművészeti csodák díszítik, jelentős művészek is kötődnek hozzá. 1884-ben nyitott itt műtermet Strobl Alajos szobrászművész, majd 1893-ban a műtermét jóbarátja, Fadrusz János szobrászművész kapta meg. A Várkert Bazárban kapott helyet a Magyar Történeti Képcsarnok, 1888 és 1918 között pedig itt működött a Magyar Királyi Női Festőiskola olyan festőművészek vezetésével, mint Lotz Károly. A sort hosszan lehetne folytatni, hiszen fennállása alatt művészek százai kötődtek a Várkert Bazárhoz – ezt az örökséget eleveníti fel a Déli Palotában helyet kapó YBL6 Művészeti Tér.


64cca60875047002a339661e.jpg
Gallai Judit Ágnes képe az YBL6 Művészeti Térben

A 21. századi látogatói igényeket kielégítő helyszínnel új fejezet kezdődik a Várkert Bazár kiállítási programjában. Egy művészeti fókuszú, időszaki kiállításokat bemutató helyszín jött létre, amely majd kávézóval és információs szolgáltatásokkal is várja a megújuló Budavári Palotanegyed látogatóit.

Kiállító művészek: Antal István, Bánkúti Gergő, Bernáth Dániel, Éles Lóránt, Gallai Judit Ágnes, Gáspár Szilárd, Horesnyi Bálint, Jagicza Patrícia Linda, Kazi Roland, Kiss Adrian Alexandru, Kótai-Gulyás Andrea Katalin, Körei Sándor, Lázár Kristóf, Páll Tamás Ádám, Révész Anna, Rózsa Luca Sára, Süveges Rita, Szabó Franciska, Stohl Alíz, Szabó Kristóf, Szabó Menyhért, Takács Ádám, Üveges Mónika, Szilágyi Péter Antal, Varga Ádám

A kiállítás megtekinthető 2023. szeptember 20-ig, hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között, augusztus 20-ig ingyenesen.

Fotók: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu