Nem csupán a házi kedvencekre veszélyes a tűzijáték és a petárdázás. Mivel a repülés komoly fizikai munka, a madaraknak sok energiába kerül, hogy felriasztják őket. Ez pedig egy hideg téli éjszakán akár az életükbe is kerülhet.

A tömeges szilveszteri tűzijátékozás még 10 kilométeres távolságban is felzavarja a madarakat – tudható meg egy új kutatásból, amelyet a National Geographic is ismertetett. A nemzetközi kutatócsoport radarmérések és madármegfigyelések adatait elemezve vizsgálta meg a tűzijáték madarakra kifejtett hatásait.

A kutatás során a 2018-as szilveszteri, éjfél körüli időszakot vizsgálták, mert ekkor nem volt olyan csapadék, ami a madarak radarjeleit elfedte volna. Az egyes régiókban telelő madarakat a madármegfigyelők nyújtotta adatokból ismerték a szakemberek, így az adott helyen lévő fajok ismeretében ki tudták számítani, hogy a radaron látott jelek milyen madártömeghez társultak, hány madár volt az adott pillanatban a levegőben.

Az elemzések szerint szilveszter éjjel a tűzijátékok helyszínei közelében átlagosan ezerszer több madár volt a levegőben, mint más hasonló téli éjszakákon. Azonban még a tűzijátéktól 10 kilométerre is tízszeres volt a levegőben lévő madártömeg. A felijesztett madarak órákon át keringenek, és meglepően nagy, több száz méteres magasságokba emelkednek fel.

„A repülés rengeteg energiába kerül, és ideális esetben a telelő madaraknak a lehető legkisebb zavarást szabadna csak elszenvedniük” – mondta Bart Hoekstra, a kutatás vezetője. Különösen a nyílt területek madaraira hat ennyire durván a tűzijáték, az erdei példányokat kevésbé tereli el pihenőhelyeikről. Emiatt a kutatók azt javasolják, főként a nyílt területek településein hozzanak létre olyan tűzijátékmentes zónákat, ahol a szárnyasok nyugalomban tölthetik az éjszakát. Ebben segítene az, ha településenként egy kijelölt központi helyen lehetne tűzijátékozni. „A madarak számára az lenne a legjobb persze, ha a hang nélküli fényjátékokra váltanánk át, mint a drónshow vagy a durrogás nélküli dekoratív tűzijáték” – tette hozzá Hoekstra.

Nyitókép: tűzijátékkal köszöntik az új évet a szolnoki Kossuth téren 2023. január 1-jére virradó éjjel. Fotó: MTI / Mészáros János