Az elmúlt év sikeres volt a magyar mozgókép ágazatában, csúcsot ért el a Magyarországon forgatott produkciók száma és az itt elköltött összegek is – mondta a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Káel Csaba szerdán Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO megnyitóján.

Káel Csaba a  Magyar Mozgókép Fesztivál megnyitóján. Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Káel Csaba a Magyar Mozgókép Fesztivál megnyitóján. Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Káel Csaba jelezte: a különböző filmes produkciókra Magyarországon tavaly elköltött összegek megközelítették az egymilliárd dollárt. London után Budapest a második nagy filmgyártó bázisa Európának, és ez a környezet a magyar produkciók minőségén is meglátszik – tette hozzá. A Magyar Mozgókép Fesztivál idei névváltoztatásáról szólva elmondta: az új MOZ.GO név a dinamizmusra is utal, és céljuk továbbra is minél több emberhez eljuttatni a magyar alkotásokat.

A fesztiválon mozis, televíziós és streamingfelületekre készült produkciók is láthatók különböző műfajokban. Levetítik többek között a Szegény Párákat, amellyel Mihalek Zsuzsa idén a legjobb díszletért járó Oscar-díjat vihette haza, valamint a Dűnét is, amelyért pedig Sipos Zsuzsanna kapott Oscart 2022-ben.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntőjében arra mutatott rá, hogy a művészetek és a kultúra nemcsak a szabadidő eltöltésének módjai, hanem közösségteremtő és gazdaságélénkítő eszközök is. A Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi együttműködésével megvalósuló mozgókép fesztivál mára a magyar filmművészet nyári találkozóhelyévé vált – hangsúlyozta a tárcavezető.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere három szakaszra osztotta a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó rendezvényeket. A felvezető években több rendezvényt is indítottak – ilyen volt a mozgókép fesztivál elődje, a Filmpiknik is –, majd 2023 az ünnepről szólt, most pedig azért dolgoznak, hogy tovább tudják vinni az olyan jól bevált programelemeket, mint a MOZ.GO.

A megnyitó előtti pohárköszöntőjében Csáky Attila fesztiváligazgató örömét fejezte ki, hogy van egy hely, ahol lehet beszélgetni a magyar alkotásokról, arról, ki mit csinált az elmúlt évben és arról, hogy hol tart a magyar film.

A megnyitót a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítése követte a veszprémi História Kertben, amelyen az alkotók és a szereplők közül is többen megjelentek. A szerdán kezdődött Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO programjain szombatig mintegy száz magyar filmet mutatnak be Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, összesen tizenkét helyszínen.

A fesztivál a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével valósul meg.