A legújabb magyar filmek és premierek mellett igazi filmritkaságokat is bemutat június 12–15. között a Moz.Go. Műsoron lesz Koltai Lajos Semmelweise és Tóth Endre 1939-es változata, de a Kontroll, a Csak szex és más semmi, valamint egy pikáns kuriózum, az erotikus jelenetei miatt betiltott Rabmadár is látható lesz.

semmelweis_1939_2.jpg
Jelenet Tóth Endre Semmelweis című filmjéből

Június 13-án délelőtt a veszprémi Expresszóban a Filmarchivum Klassz programjának keretében vetítik Palásthy György Égigérő fű című alkotását, a magyar gyermek- és ifjúsági filmek klasszikusát. Az animációs betétekkel kiegészített humoros-kalandos történet a közösség erejéről, az összefogás szükségességéről mesél.

Június 13-án este a veszprémi Foton Audiovizuális Centrum udvarán igazi kuriózumot láthatnak a nézők: Sugár Pál és Lázár Lajos 1929-ben készített, erotikus jelenetei miatt sokáig betiltott filmje, a Rabmadár pereg majd élő zenei kísérettel. A modern, izgalmas bűnügyi melodrámában Anna, a női börtön rabja egyetlen éjszakára elhagyhatja a fogságot, és felkeresi a férfit, aki szerelmük hajnalán bűnbe sodorta, hogy számonkérje a cserbenhagyását. A filmben egy pillanatra feltűnik Szabó Lőrinc költő is.

A fesztiválon debütál az Ők tudják, mi a szerelem című alkotás Rátóti Zoltán és Tősér Ádám rendezésében, Udvaros Dorottyával és Blaskó Péterrel. A fesztivál Hubay Miklós azonos művének 1963-as feldolgozását, Ádám Ottó legendás tévéjátékát Tolnay Klári és Sinkovits Imre főszereplésével június 14-én délután a veszprémi Hangvilla nagytermében vetíti majd.

Június 15-én este a veszprémi Expresszóban lesz látható a Hollywoodban Andre de Tóth néven ismertté vált Tóth Endre Semmelweis című, a vígjáték, a melodráma és a horror árnyalatait is kidomborító munkája Uray Tivadarral a főszerepben. A műfajok között szabadon közlekedő film a részeges, másnaposan fetrengő egyetemista éveitől elméjének elborulásáig meséli el a világhírű orvos történetét.

A fesztivál idei életműdíjasaihoz kapcsolódóan olyan filmek peregnek majd, mint június 13-án Elek Judit Sziget a szárazföldön-jének restaurált verziója, az Agórában a Gulyás Buda által fényképezett Csak szex és más semmi és a balatonalmádi strandon a húszéves Kontroll, melynek fénymegadója Deimanik Tamásné Baba volt. Ugyanekkor a veszprémi Expresszóban az Angi Vera lesz látható, amelynek zeneszerzője Selmeczi György. Végül június 15-én délután öt órakor a nemrégiben elhunyt Eötvös Péter zeneszerző és Piros Ildikó életműdíjas tiszteletére a füredi Balaton moziban az Oscar-jelölt Macskajáték felújított képpel és hanggal lesz látható.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, 12 helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok. A Moz.Go, a Magyar Mozgókép Fesztivál, a hazai film ünnepe a csodálatos Veszprém–Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotásokkal, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélményekkel, közönségtalálkozókkal várja a filmbarátokat Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs balatoni estében június közepén.